Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

LUGEJA KÜSIB Kas «parim enne» tähtaja ületanud mune võib ikka süüa?

Säilivusaja ületanud munad paistavad igati söögikõlblikud.
Säilivusaja ületanud munad paistavad igati söögikõlblikud. Foto: Lugeja foto

Kodu portaali poole pöördus augusti algul lugeja Remo, kel oli kodus karp mune, millede minimaalsest säilimisajast oli möödas üle 30 päeva. Uurime, kui kaua võib säilimisaja ületanud kanamune süüa.

Munad paistsid pealtnäha korralikud ja värsked ning ka munade uputamise trikk näitas, et kuu aega tagasi «parim enne» tähtaja ületanud mune ei tasu veel maha kanda. Remo kuumtöötles munad ja ei täheldanud enda sõnutsi midagi iseäralikku. «Kas «parim enne» tähtaja ületanud mune võib ikka süüa,» küsib ta.

Põllumajandus- ja Toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Merle Laurimaa ütleb, et kanamunade minimaalne säilimisaeg «parim enne» on kuni 28 päeva alates munemise päevast. «Toidu minimaalse säilimisaja tähtaeg on kuupäev, milleni säilivad toidu eriomadused nõuetekohase ladustamise korral. Munade säilitusaja pikendamine võib suurendada toidumürgituse ohtu,» selgitab ta.

Tagasi üles