NÄDALA AED ⟩ Ilus ampel külmadeni

Ingrid Sembach-Hõbemägi
Copy
Suve teises pooles peaks ampleid mädanike vältimiseks kastma hommikupoole.
Suve teises pooles peaks ampleid mädanike vältimiseks kastma hommikupoole. Foto: Shutterstock

Suve teisel poolel jõuab kätte aeg, mil amplitaimed on oma esimese värskuse minetanud. Selle asemel, et taimed minema visata ja poodi uut hankima minna, saab väsinud ampli taas nooruslikuks turgutada, nii et see õitseb kuni külmadeni.

Üks märksõnu õieilu hoidmisel on äraõitsenud õite eemaldamine. Taimede eesmärk looduses on ju paljuneda ja valmis «küpsetada» tulevase põlvkonna seemned. Samamoodi käituvad ka amplitaimed jt suvelilled: kui närbunud õisi ei eemalda, anname taimedele signaali, et aeg on hakata valmistuma sügiseks, keskenduda järelkasvule ning õitsemine väheneb. Seda looduslikku sisemist kella annab regulaarse puhastamisega edukalt ära petta. Kui teil ei kasva amplis just isepuhastuvaid sorte-liike nagu mitmed hübriidpetuuniad, tunbergiad jt, siis tuleb seda teha ise.

Kui taimed on muutunud lohmakaks ja välja veninud, lehed kolletuvad, õitsemine väheneb ja ampel jääb pealt lagedaks, tuleb süda kõvaks teha ja taimed tagasi lõigata. Maha võib võtta julgelt kolmandiku kuni poole pikkusest. Tagasilõikust taluvad hästi näiteks pe­largoonid, mitmesugused petuuniad, raudürdid, aga ka pisikeste õitega sanvitaaliad või lobeeliad, mida võib tagasi lõigata lõikekohta valimata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles