MAIUSPALA ⟩ Eestis vähelevinud kosmoseõied täidavad aia suhkurmagusa aroomiga

Kodu.postimees.ee
Copy
Ruske kosmos.
Ruske kosmos. Foto: Shutterstock

Ruske kosmose imekaunid õied lõhnavad täpselt nagu šokolaad!

Ruske kosmose (Cosmos atrosanguineus) tumepunasest kastanipruunini varieeruvad õied lõhnavad vanilje ja šokolaadi järele. Inglise keeles on lille nimeks šokolaadikosmos - chocolate cosmos. Euroopas juba tükk aega populaarne taim on jõudnud viimastel aastatel meiegi aiaäridesse ja aedadesse. 

Maaelu kirjutab, et kosmostel on lihtsad kakraõied (kollastest putkõitest südamikku ümbritsevad roosad, valged, punased või lillakad keelõied, mille otsad on natuke sakilised) ja selle õrnad kahelisulgjad vastakuti asetsevad lehed meenutavad tilli omi. Eriti kaunilt mõjuvad kosmoseõied siis, kui tihedaks kasvanud pehme lehestikurohelus peenramulla ära varjab ning seetõttu ma neid väga hõredalt külvata või istutada ei soovita.

Foto: Shutterstock

Suurde korvõieliste sugukonda kuuluvad kosmosed on pärit Kesk- ja Lõuna-Ameerikast. Perekonnas on umbes 25 liiki. Ruske kosmose lehestik on tume- või punakasroheline ja lopsakas. Lehed on 5-7 cm pikad ja sulgjad. Ruske kosmos õitseb juunist oktoobrini.

Oma päritolu tõttu meeldivad kosmostele päikeselised, soojad ja tuulte eest kaitstud kasvukohad, kus on kerge huumusrikas muld. Mõned sordid edenevad hästi ka poolvarjus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles