MEISTER SOOVITAB ⟩ Kuidas leida endale see õige kohvisort

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
kohvi tuleks proovida ka ilma lisanditeta.
kohvi tuleks proovida ka ilma lisanditeta. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kohv pole pelgalt jook, mille peamiseks eesmärgiks on anda hommikul tarbijale kiire ja korralik kofeiinilaks, vaid üha enam mängib rolli just sellest saadav emotsioon. Õiget emotsiooni pakub tarbijale värske ja puhas kohviuba. Milline uba tuleks kindlasti poelettidele jätta ja millist kohvijooki tasuks vähemalt korra elus proovida, sellest räägib OA Coffee kohvimeister Henri Schmidt.

Mida peaks iga inimene enne kohvioa ostmist teadma?

Kaupluses kohviriiuli ees seistes ja huvi pakkuvat kohvipakki uurides võiks tähelepanu pöörata, millal on kohvi röstitud ehk kui värske või vana röst on. Kui tegu on juba üle poole aasta vana tootega, siis tasuks pigem värskemat valida. Ideaalis võiks vaadata kuni kolme kuu vanust rösti, siis on kohv oma parimas eas ning omadused ja maitsenüansid pole veel kaduma hakanud.

Poes leidub väga suurtes valikutest erineval röstitasemel kohviube? Millist neist eelistada?

Milline röstiaste sobib inimesele kõige rohkem on väga individuaalne ja ka ajas muutuv. Igal juhul soovitan proovida erinevaid röste, et leida see õige enda jaoks ja aeg-ajalt oma lemmikkohvi kõrvale midagi uut proovida. Parim koht uute kohvide maitsmiseks on kohvifestival, kus saab tutvuda erinevate kohvidega. Lisaks selgitavad eksperdid erinevaid maitsenüansse.

Kui palju sõltub kohvioa headus selle hinnaklassist?

Peab tunnistama, et hind ikkagi mängib tegelikult suurt rolli kohvi olemuses, sest paratamatult kvaliteetsemad oad on kallimad. Kuid see ei tähenda alati seda, et kõrgem hinnasilt garanteerib vastava toote. Päeva lõpuks on kohvi müük äri nagu iga teine ja müüja paneb enda nägemuse järgi oma tootele hinna. Iganenud on arvamus, et välismaa toode võrdub kvaliteetne toode, see ei pea alati paika. Tegelikult osatakse Eestis väga head kohvi teha ja kindlasti soovitan ma igal võimalusel valida kodumaist toodangut.

Palju on müügile tulnud ka maitseoad. Mida te võib olla puhul soovitaksite või millist nõu te annaksite?

Maitsekohvid on väga huvitavad tooted, aga kahjuks on nende maine pisut kannatada saanud, sest turule on palju kunstlike maitsetega tooteid. Tõeliselt hea maitsestatud kohv on orgaaniline ja looduslike maitseainetega.

Erinevate kohvijookide menüü on üüratu ja muutub järjest suuremaks. Mis on see kohvijook, mille võiks iga inimene vähemalt korra elus ära proovida?

Minu isiklik kohvijoogi soovitus on lihtne ja seda eriti nendele, kes ei joo musta kohvi. Proovige aeg-ajalt kohvi juua puhtalt ilma igasuguste lisadeta, sest siis tulevad kohvi enda omadused kõige paremini välja.

Rohkem infot kohvi omaduste kohta saad kuuendat korda toimuvalt Tallinn Coffee Festivalilt, mis leiab aset 2. ja 3. septembril Tallinna Kultuurikatlas. Üritusel saab tutvuda paljude erinevate ja eriliste kohvisortidega, kohvivalmistusviiside ning -seadmetega. Lisaks kohvile on festivalil esindatud ka teised kuumad joogid nagu tee ja kakao ning avatud on tänavatoidukohad ja kohvikud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles