Skip to footer
Päevatoimetaja:
Kristina Kostap
Saada vihje

TULEVIKUTOIT 7 supertoitu, mille võid peagi oma menüüst leida

Agrikultuuri laboratoorium

Need seitse supertoitu peavad vastu kliimamuutustele ja peaksid seega tulevikus leidma koha meie toidulaual.

Mitmed meie lemmikud toiduained on kliimasoojenemise tõttu ohus ja ilmselt tulevikus on nende tarbimine raskendatud. Inimeste energiast 90 protsenti oleneb 15 taimest, kui üks neist kaob, on tagajärjed kohutavad. Samas on söödavaid taimi maailmas üle 7000.

Praegu tegeletaksegi sellega, et leida taimi, mis kindlustaksid meie tuleviku muutuvas maailmas. Meie dieeti peavad jõudma taimed, mis peavad vastu kuivemale ja kuumemale kliimale.

Hetkel eelistatakse maailmas, olenemata asukohast, sarnaseid toiduaineid. Ka meie sööme Eestis banaane ja avokaadosi, mis siin kliimas tegelikult looduses ei kasva. Kõik riigid peaksid tarbima rohkem neid vilju, mis on võimelised kasvama antud kliimas ja oludes. Tulenevalt sõjast ja pandeemiast on vaja otsida alternatiive kaupadele ja toiduainetele, mida enam tarnida pole võimalik.

Siin on seitse toiduainet, mida inimkond lähitulevikus rohkem tarbima hakkab 

Coffea stenophylla kohvipuu
Kliimamuutustele vastupidav metsik ja haruldane kohvitaim. See on kunagi kasutatud, kuid unustatud taim, mis võib saada alternatiiviks praegu laialt levinud Arabica kohviubadele.
 

Artikli foto

Kaktus
Kaktuse söömine ei ole Eestis kuigi populaarne. Mehhikos on see aga laialt levinud ja seda kasutatakse mitmetes erinevates toitudes. Kaktus on suure vee, kiudainete ja vitamiinide sisaldusega.
 

Artikli foto

Ensete taim
Ensete taim on banaaniliste perekonda kuuluv ja tuntud ka kui valebanaan. Kuna taime saab kasvatada aastaringselt, siis seda kutsutakse ka kui näljahädavastast puud.
 

Artikli foto

Oad
Oad on juba praegu populaarsed terves maailmas. Usutakse, et oad leiavad varsti veel laiemat kasutust. Näiteks harilikud oad, kikerherned, herned ja läätsed on toitainerikkad ja ka Eestis väga levinud.

Artikli foto

Vetikad
Vetikad on iseuuenev looduslik ressurss, seega väga jätkusuutlik. Toidulauale on nad head, kuna sisaldavad mineraale, kiudaineid, vitamiine ja aminohappeid. Vetikaid on palju erinevaid ja neid saab kasutada nii salatis, supis kui ka sushi tegemiseks.

Artikli foto

Tarbe-kruvipuu
Igihaljas puu mille lehti tarbitakse ja nendel on pähkli sarnane maitse. Lisaks saab puult ka ananassi sarnast vilja, mis on vitamiini ja kaaliumi rikas.

Artikli foto

Chaya spinat
Chaya on tuntud ka kui puu spinat. Ta lehed on toorelt väga toksilised, aga keedetuna on ta hea proteiini, vitamiinide, raua ja kaltsiumi allikas.

Artikli foto

Loe veel SIIT

Kommentaarid
Tagasi üles