PALAVUS KIMBUTAB? ⟩ Nende lihtsate nippidega hoiad kodu jahedana

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: The Jills Zeder Group / 1 Oak Studios / SWNS / Scanpix

Kätte on jõudnud ühed suve kuumimad ilmad. Kuigi pea igaüks ihkab päikesepaistet, on paljud hädas just sellega kaasneva kõrge temperatuuriga. Postimees Kodu toob välja mõned lihtsad nipid, kuidas kodu mõnusalt jahedana hoida.

1. Kardinad ja rulood on sinu parimad sõbrad

See võib tunduda iseenesestmõistetav, kuid sageli ollakse harjunud päeval rulood üles ja kardinad eest tõmbama. Palava ilmaga oleks siiski targem need ette jätta. Ruloofirma 247 Blinds juht Jason Peterkin soovitab arvestada ka ilmakaart, milles aken asub. Lõunapoolsetes tubades on kasu paksematest termilistest materjalidest, mis takistavad kuumadel päiksekiirtel tuppa jõudmist.

2. Hoia aknad-uksed avatuna

Palaval keskpäeval tasub mõistagi hoida aknad suletuna. Parim aeg ruume tuulutada on esimese asjana hommikul ja hilisel pärastlõunal, kui päeva kuumim osa on möödas. Öösel on temperatuur jahedaim, mistõttu on just siis parim aeg aknaid lahti hoida. Nii on ka lihtsam magama jääda.

3. Väldi ahju ning einesta värskes õhus

Ahju kasutamine kuumal päeval tekitab kodus tarbetut soojust. Eelistada võiks külma toitu ning süüa väljas. Sageli polegi palava ilmaga kõht nii tühi ning paarist arbuusiviilust ja mokteilist piisab. Kui aga soovid midagi toitvamat, leidub ka suviste retseptide nimistus hulganisti maitsvat, näiteks suvised salatid, tikuvõileivad ja puuvilja-juustuvaagnad.

4. Tõmba juhe seinast välja

Ahjudele sarnaselt tekitavad ka teised koduseadmed soovimatut soojust. Kaaluda tasub teleri, lauaarvuti ja köögiseadmete väljalülitamist – nende ooterežiimile jätmine kuumutab märkamatult ruume. Samuti on soovituslik laadida nutiseadmeid hommikuti ning vältida nende laadimist öösel. Laadimise ajal muutuvad seadmed kuumaks ning võivad toatemperatuuri kõrgemaks ajada.

5. Tuled kustu!

Lambipirnid on kodudes veel üks soojusallikas ning jahedama kodu huvides on soovituslik need välja lülitada. Lambipirni tüübist sõltub aga üsna palju, kui märgatavalt see tuba soojendab – investeerida tasub säästupirnidesse.

6. Too koju tükike rohelust

Toataimed on viimasel ajal korralikult populaarsust kogunud, tehes elamise hõlpsasti hubasemaks. Taimed toimivad ka loodusliku õhukonditsioneerina ja toodavad niiskust läbi protsessi, mida nimetatakse transpiratsiooniks. Taimi täis kodu pole seega vaid õdusam, vaid ka kaitstum soovimatu palavuse eest.

7. Jäta paks tekk sügist ootama

Niigi palava ilmaga võib tunduda paksu tekiga magamine kui õuduse tipp. Jäta see parem jahedamaid ilmu ootama ning asenda tekk jahutava puuvillase lina vastu. Puuvillastel voodilinadel on omadus hingata, mis tagab kuumalaine ajal hea une.

8. Pane külmkapp enda kasuks tööle

Palava ilmaga võib tekkida tahtmine pea külmkappi pista, kuid on ka viise, kuidas tuua külmkapi jahedus endani. Üks lihtne võimalus on valada vesi tavalisse plastmassist pudelisse ning see külmutada. Õhtul magama heites saab külma pudeli voodi jalutsisse jätta. Sama võib teha ka sokkide ja padjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles