JURIST ⟩ 4 olulist punkti, mida üürnik suure nõudlusega turul arvestada võiks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Suve lõpp ja sügise algus on aktiivne periood üüriturul. Tänavu on nõudlus juba mitmeid kuid olnud väga kõrge, kuid lähenev aeg võimendab seda veelgi. Rendini õigusjuht ja jurist Lia Siht jagab soovitusi, millega üürikodu otsival inimesel tasuks arvestada.

Mõtle läbi üürimisega seotud eelarve

Tutvu üürituru pakkumistega, mõtle oma vajaduste peale ja pane paika eelarve, mille piiresse peaks tulevane üürikodu jääma. «Tähtis on jälgida, et inimesel oleks tasakaal tema sissetulekute ja väljaminekute vahel. Üürisumma ja kommunaalarved ei tohiks olla kindlasti rohkem kui pool ühe kuu väljaminekutest (äärmisel juhul 60%),» selgitab Lia Siht.

Kuna kommunaalkulud võivad elupindadel märgatavalt erineda, siis on soovitatav alati tutvuda konkreetse üürikodu varasemate arvetega, mis kajastaksid nii suve- kui ka talvehooaega. Need summad võivad heas või halvas mõttes olla hoopis midagi muud, millega inimene on varasemalt harjunud.

Küttelahenduse kõrval on kindlasti vajalik küsida elektriteenuse kohta (fikseeritud või börsihinnal põhinev pakett). Sel moel saab paremini planeerida oma eelarvet ja arvestada, millal võiks vältida suuremat elektri tarbimist jne.

«Vaadates tõsiselt otsa eluolule, kus kõiksugused hinnad tõusevad väga kiiresti, inflatsioonimäär on kõrge ja krõbedate küttekuludega sügis-talvine periood on alles ees, siis tuleks hoida veidi rahavarusid, et elamisväärselt toime tulla,» juhib õigusekspert tähelepanu. Ta lisab, et Inimesed peavad olema valmis hinnaüllatusteks, mis ei ole rõõmustavad meie rahakotile.

Tee kindlaks ühekordsed kulud

Üürikodu otsimise faasis võiks alati tähelepanelikult jälgida, millised on üürimise stardikulud lisaks esimesele üürimaksele. Kas üürimine on tagatisrahata või tagatisrahaga? Kas lisandub maakleri- ja/või lepingutasu?

Ühekordne väljaminek sissekolimisel võib drastiliselt varieeruda. Võtame näite, kus korteri ühe kuu üür on 550 eurot. Kui pakutakse tagatisrahata üürimist, siis sel juhul võib stardikulu piirdudagi esimese üüri maksmisega. Kui sisse kolides lisanduvad täiendavad ühekordsed tasud, siis sellises olukorras küündivad üürniku kulud 1650 euroni (ühe kuu üür, tagatisraha võrdsustatud ühe kuu üüriga, maakleritasu). Samas, kui tagatisraha küsitakse kolme kuu ulatuses, siis peaks üürnik üldse arvestama 2750 eurose väljaminekuga.

Paista teiste üürihuviliste seast välja

Praegune periood on üüriturul väga aktiivne. «Juba mitmendat kuud näeme, kuidas nõudluse tase on kordades kõrgemal võrreldes pakkumisega. See tähendab, et üürileandjad peavad toime tulema suure üürikandidaatide vooga – üürihuvilistega tuleb aktiivselt suhelda, küsimustele vastata ja näitamise aegu kokku leppida. Tavapäraselt ulatub ühe üürikodu kandidaatide arv 30-40 kanti. Tänases olukorras ei ole enam imestusväärne, kui huvilisi on 100 ringis,» avaldab õigusjuht ja jurist.

Ehk siis, kindlasti ei peaks koduotsingul olev inimene heituma, kui ta ei saa kiirelt või üleüldse tagasisidet. Alati tasub mitu varianti laual hoida ja mitte ainult ühele panustada.

Lia Siht soovitab, et parim viis konkureerivatest üürikandidaatidest silma paista on veidi rohkem panustada enda esitlemisse. Kokkuvõtliku elulookirjelduse jagamine üürileandjaga on hea võimalus teha ära esimene tutvustus ja luua usaldusväärsus. Mida sinna aga kirjutada? «Lühike ülevaade endast, millega tegeled (haridus, töökoht, huvid jms), kellega plaanid üüritavas korteris elada, miks oled just sellest elupinnast ja piirkonnast huvitatud ning kui kaua sooviksid antud kohas elada,» toob ta välja võimalikud jutupunktid.

Tea oma üürilepingu sisu

Kui elukoht on välja valitud ja käes on lepingu sõlmimise hetk, siis selles etapis peaks eriti tähelepanelikult tutvuma üürilepingu ning selle sisuga. Leping peab kindlasti olema kooskõlas Võlaõigusseadusega (reguleerib üürisuhteid) ja õiglane mõlema osapoole suhtes. Mida täpsemalt jälgida?

Loe kogu üürileping enne allkirjastamist tähelepanelikult läbi. Kui midagi tahab täpsustamist või selgitamist, siis tuleks kartmata küsida.

Veendu oma üürilepingu tüübis, kas see on tähtajaline või tähtajatu ning mis on lepingu lõpetamise tingimused.

Oluline on panna korralikult kirja kõik üürimisega seotud tegevused. See käib nii lepingu enda, üleandmise-vastuvõtmise akti kui ka makseandmete kohta.

Tee kindlaks, mis on lepingusse kirjutatud erinevate maksekohustuste kohta. Esiteks, kas üüri maksmine käib ülekandega või sularahas. Juhul, kui tasumine sularahas, siis peab üürnik iga makse kohta saama üürileandjalt kirjaliku kinnituse. Teiseks, kuidas on korraldatud kommunaalarvete tasumine: otse teenusepakkujale või arve alusel üürileandjale ja mis on maksete tähtajad.

Tee selgeks oma üldisemad õigused: keda tohib veel korteris majutada, kas võib asendada (vanu) mööbliesemeid või kas on lubatud riputada pilte seintele. Kõik seda sorti kokkulepped peavad olema kindlasti kirjalikud ehk taasesitamist võimaldavas vormis.

Vaata üle, mida ütleb leping loomuliku kulumise kohta – kas üürileandja aktsepteerib loomulikku kulumist või on ta teinud ettekirjutuse, et eluruum tuleb tagastada seisundis, kust on kõrvaldatud hariliku lepingujärgse kasutamisega tekkinud kulumine/halvenemine. See on üks punkt üüriseaduses (Võlaõigusseadus ehk VÕS), mis jõustus 2021. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles