Teadlased leidsid uskumatu lahenduse seljavalude vastu

Triin Brigitta Heidov
, Teemaveebide suvereporter
Copy
Foto: Shutterstock

Laua taga õppimine ja töötamine võivad tekitada halva rühi korral seljale tõsiseid kahjustusi. Teadlased leidsid sellele probleemile lahenduse.

Tänapäeval seljavalude ja rühi probleemide korral pöördutakse reeglina arsti poole. Kunagi populaarseid korsette naljalt enam selga ei tõmba. Halvasti istudes ja ebaloomulikus asendis tööd tehes võivad tekkida jäädavad tervise kahjustused. Variandid ongi siis kas ise enda rühti jälgida või käia arsti juures selja harjutusi tegemas. Nüüd on teadlased leiutanud aga vesti, mis kontrollib sinu rühti.

Teadlased avastasid mugava riide materjali, mis kombineerides sensoritega, aitab rühil silma peal hoida. Triboelektrilised nanogeneraatorid (TENGid) suudavad muuta mehhaanilise energia elektriks. Elekter tekib, kui materjalid puutuvad omavahel kokku ja nende vahel tekib staatiline laeng. Seejärel analüüsib riie informatsiooni, mis sensorid edastavad ja annab kasutajale kohest tagasisidet, milline on tema rüht.

Riiete tegijate sõnul saavad kasutajad tänu vestile jälgida enda rühti laua taga istudes ja sättida oma arvutid, lauad ja toolid nii, et rüht oleks riietelt saadud informatsiooni järgi kõige parem.

Eriline riie on valmistatud kahe erineva materjali kokku õmblemisel. Riiete kandmisel kangas venib ja tõmbub kokku. Tänu sellele liikumisele tekibki kahe kanga vahel energia.

Riideid võib pesta, nad on hingavad, venivad ja neid võib kanda mugavalt järjest tükk aega. Seetõttu on vest ideaalne ka rühi kontrollimiseks pikema aja jooksul. Riideese on võimeline mõõtma kandja rühti detailse täpsusega 96,6 protsenti ajast.

Tegijad loodavad, et vest, mis on mugav ja kasulik, aitab õpilastel ja kontoritöötajatel vältida seljavalusid. Nad usuvad, et leiutatud riideese on usaldusväärne lahendus tervishoius, hoidmaks ära halvast rühist tekkinud tervise probleeme. 

Rohkem rühti parandavate riiete kohta saad lugeda SIIT ja SIIT

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles