Just selline võrratu kõrvitsapüreesupp valmib Rainer Vakra koduköögis

Raadio Elmar
Copy
Foto: Shutterstock

Sügis peagi käes ja keha nõuab salatilehe, tomati ning kurgi asemel taas midagi soojendavamat ja toitvamat. Kõrvitsad on meie köökides levinud tooraine ja erinevad retsepte on terve internetiavarus täis. Rainer Vakra avaldas raadio Elmar hommikuprogrammis, milline kõrvitsapüreesupi valmistamise viis on nende peres palavalt armastatud. Retsept on liikunud põlvest põlve ning kolme lapse isana tunnistas, et see toit on alati oodatud valik nende pere toidulaual. 

«Eestis on hetkel ju lausa võrratu suvi! Praegu tuleb võtta küll hetki ja nautida meie kaunist loodust, suve ning neid võrratuid ande, mida on võimalik meie metsast, rabast ning mujalt loodusest leida,» sõnas pereisa ning Keskkonnaameti peadirektor Rainer Vakra. 

Vakra rääkis raadio Elmar hommikuprogrammis ühest toitvast lemmikroast, mida saab valmistada meie oma kohalikust toorainest. «See retsept pärineb juba minu ema sulest. Oleme õppinud supi valmistamist minu ema köögis ja nüüd teeme seda hoogsalt ka oma perele. Rääkides aga keskkonnasõbralikkusest, siis ma viimasel ajal toitun sellest, mis laste toidust üle jääb. Olen kolme poja isa, üks neist on 1-aastane, teine saab kohe 3-aastaseks ja kolmas 5-aastane. Ikka leidub päevi, mil nende taldrikutelt jääb midagi üle just minu jaoks,» sõnas pereisa.

«See supp, millest kohe rääkima hakkan, paneb aga kõigil kohe silmad särama. Ja toob üldjuhul ka need inimesed kõrvitsat sööma, kes muidu seda levinud aiasaadust tavaliselt ei söö. Valmistamine on tegelikult päris lihtne, mitte midagi keerulist siin pole. Hea asi on see, et kõhu saab sellest toidust täis ja energiat jätkub pikaks ajaks,» lisas Vakra.

Tuntud poliitik märkis, et antud supil on mitu olulist märksõna - lihtne, maitsev ja taimne. «See on kindlasti ka kerge ja tervislik valik. Kõigele lisaks, supp näeb välja kollane, nagu ilus suvepäike. Koostisosadest võiks kinni pidada, kuid koguseid saab kasutada üsna tunde järgi. Isegi minu ema retseptiraamatus seisab märge - pane seda tunde järgi. Iga kord, kui suppi uuesti keedan, mõtlen: kas tahan nüüd midagi rohkem lisada või sel korral hoopis vähem,» sõnas Rainer Vakra.

Kõrvitsapüreesupi retsept on allolev:

Koostisosade koguseid pane vaba käega ehk tunde järgi.

Umbes pool keskmise suurusega kõrvitsast

2-3 kartulit

2-3 porgandit

1 pk vahukoort

1 pk riivitud lepasuitsujuustu

1-2 puljongikuubikut

maitse järgi soola-pipart

kõrvitsaseemneid

peekoniviile

Haki juurikad ja pane vähese veega potti keema. Kui porgand, kartul ja kõrvits on pehmed, lase neil veidi jahtuda ning seejärel püreesta saumikseriga. Lase supil uuesti keema tõusta ning lisa puljongikuubikud, vahukoor ja lepasuitsujuust. Kuumuta, kuniks juust on sulanud. Vajadusel maitsesta soola-pipraga. Garneeringuks rösti pannil kõrvitsaseemned koos hakitud peekoniga ning lisa supile. Serveeri koos basiilikulehe ja törtsu pestoga, kõrvale paku ahjusooja ciabatta’t.

Kuula intervjuud SIIN.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles