OMANIKE KESKLIIT Tarbijad tuleks vabastada liigkasuvõtlikust taastuvenergiatasust (1)

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Eesti Omanike Keskliit toetab Konkurentsiameti ettepanekuid, et taastuvenergia toetustele tuleb kehtestada õiglane lagi.
Eesti Omanike Keskliit toetab Konkurentsiameti ettepanekuid, et taastuvenergia toetustele tuleb kehtestada õiglane lagi. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kodutarbijate elektriarvest moodustab märkimisväärse osa taastuvenergia tasu, mis kehtestati 2007. aastal. Viisteist aastat tagasi loodud mehhanismi eesmärk oli soodustada uute roheliste tootmisvõimaluste turuletulemist ja investeeringuid. Toetusteks minevad summad korjatakse kokku tarbijate rahakotist.

Eesti Omanike Keskliidu esimehe Priidu Pärna sõnul on kuningas alasti, aga riik teeb näo nagu kõik oleks selles osas hästi. Tänaste elektrihindade juures raporteerivad energiatootjad käivete ja kasumite mitmekordset kasvust, elektrihinnad on ulmelised, turul on samas erakordne huvi investeerida taastuvenergiasse, kuna hindade endisele tasemele tagasilangemist ei prognoosi keegi.

«Selles olukorras maksta taastuvenergia tootjatele senisel tasemel toetusi pole enam õigustatud ja selline ülekompenseerimine kujutab endast klassikalist liigkasuvõtmist. Liigkasuvõtmine on alati olnud patt, eriti juhul kui seda mahitab riik ja selle maksab kinni eratarbija,» lausub Pärna. Kui turg, nõudlus ning pakkumine muutuvad, siis tuleb kohendada ka turu ergutamiseks loodud abinõusid ja stiimuleid, kuna kellegi liigkasu ei saa panna inimese õlule.

Eesti Omanike Keskliit toetab Konkurentsiameti ettepanekuid, et taastuvenergia toetustele tuleb kehtestada õiglane lagi ning neid toetusi tuleks maksta jaotusvõrgu kasumitest ning mitte tarbija taskust. Viimati otsustas Läti tarbijad taastuvenergiatasust vabastada.

Pärna sõnul on riik ka varem lubatud soodustusi kärpinud, näiteks eraisikute võimalust kodulaenu intresse tuludest maha arvata, mistõttu pole vaja karta, et ülemäärase toetuse piiramine võiks kellegi õigustatud ootusi rikkuda.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles