Barista jagab 4 lihtsat nõuannet parima hommikukohvi valmistamiseks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kohvi on populaarne erguti, kuid vaatamata selle tuntusele, jääb tarbijatel endiselt puudu lihtsatest nippidest, kuidas enda hommikukohv senisest veelgi paremaks muuta. Barista Helger Aava sõnul ei ole hea joogi saamiseks vaja sugugi soetada kõige uuemat ja hinnalisemat kohvimasinat või kallist kohvi, vaid tegelikult piisab hea hommikukohvi saamiseks kõigest neljast nõuandest, mida järgida.

Jälgi, et su kohvimasin oleks puhas

Määrdunud kohvimasina kasutamine põhjustab halbade bakterite kogunemist ning sellega kaasnev kehv maitse on enamasti tuntav ka kohvikruusis. Seetõttu soovitan lisaks paari või kolme nädala tagustele sügavpuhastusele, mida kindlasti teha tuleks, kohvimasinat minimaalselt puhastada ka igapäevaselt.

Liiga kuum vesi ja kohvi ei käi kokku

Enamik kohviarmastajaid valmistab endale kohvi presskannus ning seetõttu on vaja selleks eelnevalt soojendada vett. Paraku on tavapärane, et kohvile kallatud vesi võib olla liiga kuum ning rikkuda seetõttu selle erilise maitse. Soovitame peale igat veekeetmist näiteks minuti oodata ja alles siis see presskannu valada. Soovitatav veetemperatuur võiks olla 90-92 kraadi juures ning sama soovitus kehtib kindlasti ka chemex kannu puhul.

Õige doseerimine

Tihti muudab kohvimaitset selle üledoseerimine. Näiteks on sagedane, et filtermasinasse pannakse kohvi pea poole rohkem, kui seda tegelikult vaja läheks. See võib aga maitse liiga mõruks muuta ja mõjub negatiivselt ka rahakotile. Soovitan näiteks tavapärase 1,8-liitrise filterkannu puhul arvestada kohvi 70-80 grammi.

Avatus erinevatele maitsetele

Lõpetuseks annaksin ma soovituse olla avatud erinevatele kohvimaitsetele. Seda nii kohvi päritolu kui röstiastmete suhtes. Isegi kui esimest korda proovides tundub mõni kohvijook liiga happeline, siis proovige seda ka teine kord ja uskuge, et siis võib olla see teie jaoks juba parim kohvijook, mida te eales saanud olete. Ehk kokkuvõttes oleneb hommikukohvi headus ka tarbija enda avatusest erinevate maitsete suhtes, sest mida rohkem me ise avastame, seda enam on tõenäoline, et kohtame ka parimaid maitseid. Rohkem infot erinevate kohviubade ja maitsete kohta jagab Helger Aava Tallinn Coffee Festivalil, mis leiab aset 2. ja 3. septembril Tallinna Kultuurikatlas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles