EKSPERDID ⟩ Kuidas külmutada ja sulatada toitu nii, et selle maitse ja kvaliteet säiliksid

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Shutterstock

Külmutamine on üks parimaid viise, kuidas paljude toiduainete säilivusaega pikendada ning toidujäätmete tekkimist vältida. Kui aga toitu valesti või liiga kaua külmutada, võib sügavkülmast avalduda maitsva õhtusöögi asemel hoopis jäine vaatepilt.

LG Electronics eksperdid selgitavad, kuidas toiduaineid külmutades ja sulatades raha säästa ning tagada, et toit maitseks hästi ka mitme kuu pärast.

Millest alustada?

Enne suviste aiasaaduste külmutamist tuleks veenduda, kui palju sügavkülmas ruumi on ning visata ära need toiduained, mis enam söögiks ei kõlba.

Toodete külmutamisel võiks kasutada näiteks suletavaid toidukarpe, sügavkülmakotte, paksu fooliumi või toidukile ning märkida markeriga pakendile ka toidu sügavkülmutamise kuupäev. Nii on lihtsam jälgida, et vanemad toiduained saaksid esmajärjekorras kasutatud.

Kui külmutada on vaja aga kiiresti omatehtud jäätist või muid toiduaineid, siis on heaks abiliseks Express Freeze funktsioon, mis kasutab sügavkülmiku maksimaalset külmutusvõimsust ning külmutab tooted väga lühikese aja jooksul.

Kuidas toiduaineid õigesti külmutada?

Toores liha ja mereannid

Kui liha ega mereannid ei lähe poest koju jõudes kohe kasutusse, tuleks need panna kohe külmkappi või sügavkülmutada. Külmkambris ei tohiks neid hoida aga üle nelja päeva, et vältida kahjulike bakterite teket ning säilitada vitamiine ja väärtuslikke toitaineid. Külmutamisel peaks liha ja mereannid pakendist eemaldama ning pakkima need õhukindlasse fooliumisse, küpsetuspaberisse või spetsiaalsesse külmutuskotti, et vältida toidu riknemist ning pikendada selle säilivusaega. Värske kuumtöötlemata veiseliha säilib sügavkülmas 3-4 kuud, kuumtöötlemata kanaliha umbes 9-12 kuud ja mereannid 3-12 kuud.

Värsked puu- ja köögiviljad

Enne sügavkülmakotti või toidukarpi asetamist tuleb puuviljad ära pesta ja lasta neil täielikult ära kuivada. Vastavalt vajadusele võib need enne külmutamist ka väiksemateks tükkides valmis lõigata. Köögiviljade puhul tuleks need pesta ja külmutamiseks ette valmistada vastavalt sellele, kuidas need hiljem kasutust leiavad – näiteks lõigates brokoli õisikuteks või porgandid sektoriteks. Optimaalse maitse saavutamiseks tuleks enne sügavkülmutamist köögivilju küpsetada kuni need on al dente. Värsked puu- ja köögiviljad säilivad külmikus 8-12 kuud, pärast seda võib maitse kvaliteet halveneda.

Leib

Poest ostetud leiba võib külmutada originaalpakendis, koduse või pagariärist pärit leiva puhul peab leib enne külmutamist olema aga täielikult jahtunud. Seejärel tuleks leib pakkida näiteks fooliumisse, et tagada selle kauakestev värskus. Poest ostetud leib säilib sügavkülmas kuni 3 kuud, omatehtud leib kuni 6 kuud.

Ülejäägid ja valmistoit

Enne külmutamist tuleb veenduda, et toit on täielikult jahtunud ning säilitamiseks kasutada õhukindlat toidukarpi või sügavkülmakotti. Kuum toit võib alandada sügavkülmiku temperatuuri ning osaliselt sulatada ka teisi toiduaineid. Küpsetatud liha või kanaga ülejäägid säilivad sügavkülmas 2 kuni 6 kuud, muna sisaldavad road tuleks ära süüa 2-3 kuu jooksul.

Kuidas toitu õigesti sulatada?

Tihti saab külmutatud tooteid kasutada sügavkülmast otse, näiteks marju smuuti valmistamiseks. Muudel juhtudel tuleb siiski toiduained, eriti liha, enne kokkamist aegsasti sulama panna.

Parim viis selleks on tõsta toiduained sügavkülmast külmkappi, kuid see pikendab sulatamise protsessi – näiteks liha sulatamiseks kulub sellisel meetodil umbes 24 tundi. Toiduaineid võib pärast külmikus sulatamist uuesti külmutada, kuid see võib rikkuda nende maitset ja kvaliteeti. Teiseks võimaluseks on toiduaineid sulatada külmas vees. Selleks tuleks toiduained asetada suurde anumasse, kasutades õhukindlat säilituskotti, mis vett läbi ei lase ning vett vahetada iga 30 minuti tagant. Vees või mikrolaineahjus sulatamise järgselt tuleks toit koheselt ära küpsetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles