KODUKONTORI KOLMIK Sisekujundaja selgitab, kuidas luua väike töötegemist soosiv nurgake

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Pexels / CC0 Licence

Koroonapandeemiast on olnud ka kasu – enamik tööandjaid lubab töötajatel soovi ja vajaduse korral kodus tööd teha. Paraku pole elutoa diivan ega köögisaare pukktool töötamiseks kuigi ergonoomilised ning kahjuks pole enamikel inimestel ka kodus üht tühjana seisvat tuba, kuhu kontoriruumi sisse seada. K-rauta sisekujundaja Getrin Ruut annab soovitusi, kuidas kodus sisse seada väike töötegemist soosiv nurgake.

Improviseeritud töölaud

Kodukontoris võib, aga ei pea olema klassikaline kirjutuslaud. Iseenesest sobib töölauaks mistahes stabiilne ning õigel kõrgusel olev tasapind. Ehituspoest leiab erineva moega plaate, mille saab soovi korral lasta kohapeal ka õigesse suurusesse lõigata. Kui töötegijaid on mitu, siis on mõistlik soetada lauaplaadi alla reguleeritava kõrgusega harkjalad, et lauda saaks kiiresti ja lihtsalt sobivasse kõrgusesse sättida. Kui tööpinna ega kirjutuslaua jaoks ei leia kodust piisavalt ruumi, võib kasutada klapplauda või sobiva kõrguse puhul kasvõi allapoole avanevat kapiust, ühtlasi tasub fantaasia lendu lasta, sest kodukontori võib ehitada kasvõi esiku garderoobikappi või kinnisele rõdule. Ka piiratud eelarvest ei tasu lasta end piirata, sest vajadusel leiab soodsa mööblieseme taaskasutuspoest ning selle saab üle värvida, ära remontida või ümber ehitada juba minimaalse eelarvega. Kindlasti ei tasu unustada, et töökoha läheduses võiks olla mõni pistikupesa, sest enamasti vajab ikka mõni ese, olgu see arvuti, telefon või kõrvaklapid, laadimist.

Tool ei ole säästukoht

Kontoritool on kodukontori tähtsaim mööbliese ja sellelt kokkuhoidmine ei ole kohane. Sobimatu tool teeb selja haigeks ning paneb valutama nii pea kui õlavöötme, seega tasub investeerida korralikku reguleeritavasse kontoritooli, millel on toetav seljatugi ja mugavad käetoed.

Kui tegu pole põrandaküttega ruumiga, siis võivad pika istumisega jalad külmetama hakata. Sestap tasuks panna töötooli alla soe vaip, mis ennetab ühtlasi ka rataste kriime põrandakattel.

Asjad ei pea olema alati käepärast

Tänapäeval on enamik tööks vajalikke dokumente arvuti kõvakettal või pilves. Seega on vajadus täiendavate sahtlite ja riiulite joaks minimaalne. Kui varasemalt leiti, et kõik tööks vajalikud esemed võiksid olla laua tagant tõusmata käeulatuses, siis tänapäeval soositakse pigem vastupidist – hea on, kui inimene aeg-ajalt toolilt püsti tõuseb ja end liigutab, seega võiks teadlikult paigutada mõned riiulid töökohast pisut eemale. Kindlasti võiks eelistada lahtiseid riiuleid sahtlitele, sest need püsivad paremini korras, mida suuremad on sahtlid, sega kiiremini kipub seal tekkima kaos. Pisikeste esemete jaoks võib panna lauaplaadile või riiulile praktilised kaanega karbid või kastid.

Looduslik ja kunstlik valgus

Töötegemist soosib valgusküllane keskkond, seega võiks paigutada töökoha akna lähedale. Võimalusel võiks aken jääda külje peale, et päike ei paistaks selja tagant ekraanile ega vaataks ka otse näkku. Kuna talvel läheb varakult pimedaks, siis tuleks kindlasti leida päevavalgusele ka alternatiiv, mis ei tohiks olla toa üldvalgusti ehk tavaline laelamp. Töö tegemiseks võiks kasutada kas laua- või põrandalampi, seinavalgustit või töötasapinna kohal olevat leedriba, seda valides tuleks veenduda, et valgusti küll valgustab piisavalt, aga ei väsita silmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles