:format(webp)/nginx/o/2022/08/30/14797466t1hf1a2.jpg)
Kindlasti on tulnud ette järgmine olukord. Avastad kapist pooliku pudeli Merlot'i, kuid ei mäleta, kaua see seal kükitanud on. Kuu, kaks või rohkem? Kas selline vein kõlbab veel juua?
Vastus küsimusele, kas pikalt avatud vein kõlbab juua on lühike – see sõltub veinist. Enne kui vaatame üle konkreetsed veinid ja selle, kaua need eeldatavasti avatuna joomiskõlblikud on, tuleb mõista, et veinil, nagu inimesel, on elutsükkel.
Hapniku tungimisel pudelisse, hakkavad tööle keemilised protsessid, mille käigus vein «küpseb». Ka avamata veinipudelisse imbub hapnik sisse ning see on täiesti normaalne. Nagu puuvili, mis vaikselt küpseb ning saavutab ühel hetkel optimaalsed maitseomadused ja tekstuuri, toimub sama veiniga. Tipu möödudes hakkab veini kvaliteet langema, olgu pudel avatud või mitte.
Kui aga pudel avada, tungib selle sisse kõvasti rohkem hapniku kui suletud pudelisse. Seetõttu hakkavad veini maitseomadused luhtuma väga kiiresti. Isegi kui veini parim enne on möödas, ei tähenda, et seda juua ei tohi. Kui sulle maitseb, siis joo. Ka meeleheitlikel hetkedel kõlbab pruuniks tõmbunud avokaado süüa.
Kui kaua säilivad avatud vahuveinid?
Vahuveinidel nagu šampanja, cava ja prosecco, on kõige lühema joomisaknaga märjukesed – nii kui kork pealt lendab, pääseb valla gaas, mis teeb vahuveinist vahuveini. Vahuveini kork aitab mulle veel päev-kaks kinni hoida, kuid siiski lahtub jook kiiresti. Tark on see kohe peale avamist ära juua ning hoida selle peal kork, mille eemaldad ainult klaasi täitmiseks.
Kui kaua säilivad valged veinid?
Kui teil on komme juua pool pudelit valget veini korraga ning jätta ülejäänu järgmiseks nädalaks, siis eelistage veine, mis on pärit jahedama kliimaga piirkondadest. Need veinid on reeglina happelisemad, mis pikendavad selle eluiga. Sooja kliimaga maade veinid tuleb peale avamist ära juua kolme-nelja päeva jooksul, kuid külma kliimaga maade veinid kõlbavad ilusti juua ka nädala pärast, ilma, et maitse suurt muutunud oleks. Hoidke veini kindlasti külmikus ning suruge peale kork.
Kui kaua säilivad punased veinid?
Punaste veinide eluiga aitab pikendada tanniin. See annab punasele veinile tema iseloomuliku maitse ja keeletunnetuse. Tanniin on ühend, mis leidub viinamarjade seemnetes, vartes ja marjade nahas ning aitab kaitsta veini hapniku kahjuliku mõju eest.
Mõnes veinisordis on rohkem tanniini kui teistes. Valges veinis seda ühendit ei leidu, kuna selle valmistamisel ei kasutata seemneid ega marja nahka. Punased veinid, mis püsivad avatuna pikalt joomiskõlblikud on: Cabernet Sauvignon, Syrah ja Nebbiolo. Säilivad need taassuletult nädal-kaks. Madalama tanniinisisaldusega punased veinid, nagu Pinot Noir ja Merlot, säilivad lühemat aega – kuskil kolm-neli päeva.
Kui avatud ja seisma jäänud punast veini juua ei soovi, saab seda kasutada toiduvalmistamisel. Seega ära ei pea seda viskama.