Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Kaua avatud pudelis olev vein juua kõlbab?

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Kindlasti on tulnud ette järgmine olukord. Avastad kapist pooliku pudeli Merlot'i, kuid ei mäleta, kaua see seal kükitanud on. Kuu, kaks või rohkem? Kas selline vein kõlbab veel juua?

Vastus küsimusele, kas pikalt avatud vein kõlbab juua on lühike – see sõltub veinist. Enne kui vaatame üle konkreetsed veinid ja selle, kaua need eeldatavasti avatuna joomiskõlblikud on, tuleb mõista, et veinil, nagu inimesel, on elutsükkel. 

Hapniku tungimisel pudelisse, hakkavad tööle keemilised protsessid, mille käigus vein «küpseb». Ka avamata veinipudelisse imbub hapnik sisse ning see on täiesti normaalne. Nagu puuvili, mis vaikselt küpseb ning saavutab ühel hetkel optimaalsed maitseomadused ja tekstuuri, toimub sama veiniga. Tipu möödudes hakkab veini kvaliteet langema, olgu pudel avatud või mitte. 

Tagasi üles