VÄÄRT VÕI MITTE? Mis teeb kulla hinnaga kaamelipiima nii eriliseks?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock
  • Kaamelipiim võib maksta ligi 30 korda rohkem kui lehmapiim.
  • 64 protsenti kogu maailmas toodetavast kaamelipiimast pärineb Somaaliast ja Keeniast.
  • Kaamelid toodavad palju vähem piima kui lehmad.

Kaamelipiima näol on tegemist olulise toiduainega Aafrikas ja Lähis-Idas. Mis aga teeb selle nii kalliks?

Kaamelipiim maksab keskmiselt 30 eurot liiter, mis tähendab, et see on lehmapiimast peaaegu 30 korda kallim. Sellest hoolimata on kaameleid piima, jogurti ja isegi juustu tootmiseks kasutatud juba sadu aastaid.

Võrreldes 600 miljoni tonni lehmapiimaga, toodetakse igal aastal maailmas vaid umbes 3 miljonit tonni kaamelipiima.

«Nõudlus kaamelipiima järele kasvab iga päevaga ja nüüd seisame silmitsi väljakutsega, milleks on nõudluse rahuldamine, sest pakkumine on nõudlusest väiksem,» sõnas piimafarmi Camelicious direktori asetäitja Mutasher Al Badry väljaandele Business Insider. 

Dubais asuvas Camelicious'i farmis on üle 6000 kaameli ja seal toodetakse igal aastal 4 miljonit liitrit piima.

Suur nõudlus on hoidnud hinna kõrge ja kaamelipiima maine uue tervisliku toiduna on müüki suurendanud. Kaamelipiim sisaldab veidi vähem küllastunud rasvu kui lehmapiim, kuid 10 korda rohkem C-vitamiini ning veidi enam ka kaltsiumi ja kaaliumi.

Need eelised on pannud paljud inimesed seda kasutama alternatiivmeditsiinina, hoolimata väga piiratud tõenditest. Muidugi on paljud inimesed tahtnud seda proovida ka kuulsuste eeskuju järgides. 

Veel mõni aasta tagasi oli Euroopas iga kaameli kohta 12 000 lehma. Aga isegi kui kaameleid oleks rohkem, pole nende piima hankimine niisama lihtne. 

«Me lüpsame 1300 kaamelit kaks korda päevas, nii et see on väga intensiivne töö. Tööle on kaasatud palju inimesi. Kui kaamelid siia saabuvad, läbivad nad väga range karantiiniprotseduuri, siis kontrollime neid erinevate haiguste suhtes, vajadusel ravime neid ja alles siis hakkame neid lüpsiplatsile treenima.

On väga oluline, et pakuksime kaamelitele lüpsmise ajal pingevaba ja rahulikku õhkkonda, et nad saaksid piima välja lasta. Selleks, et saaksime neid ilma vasikate kohaloluta lüpsta, on neid vaja omajagu treenida. Kaua selleks kulub, oleneb loomast, iga kaamel on erinev. Mõnel võtab lüpsiplatsi väljaõpe kaks-kolm päeva, mõnel aga nädalaid,» rääkis farmi peaveterinaar Judit Juhasz.

Kui treeningperiood on möödas ja kaamelid toodavad piima, ei saa neilt seda aga ikkagi nii palju kui lehmalt. «Üks lehm võib anda umbes 50 liitrit päevas, kaamel aga 6–7 liitrit. Lehmad annavad kolme aastaga üle 50 000 liitri, kaamelid sama ajaga maksimaalselt 4000–7000 liitrit,» tõdes Al Badry. 

Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Erinevalt piimatööstusest, kus isaseid vasikaid sageli tapetakse ja hävitatakse, tuleb piimatootmise jätkamiseks hoida iga kaamelit poegade läheduses, mis tähendab, et kaks looma peavad olema toidetud ja terved, et toota iga päev vaid 7 liitrit piima.

«Kaamelipiima tootmine on kulukas. Siin Camelicious'is anname oma kaamelitele looduslikku ja värsket lutserni, heina ja nisu. Me ei anna kontsentraate ega söödalisandeid,» avaldas Al Badry.

Kuidas see raske tööga saadud piim maitseb? 

«Lõhnab nagu piim. Jah, sellel on erinev maitse. Natuke soolane, ma ütleks, et soolasem kui tavaline piim, aga üsna kreemjas,» kommenteeris esimene testija. 

«Ma ei vihka seda. See on justkui nagu soolane,» rääkis teine. «Ma ütleks, et see ei maitse nagu tavaline piim. Aga ma jooks seda uuesti,» nentis kolmas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles