Sõid midagi vürtsikat? Arst selgitab, kuidas suus tekkinud «põlengut» kustutada

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Vürtsikat toitu süües haarame instinktiivselt jahutava klaasikese vee järele. Vesi võib aga põlengu suus veelgi hullemaks muuta. Mida teha?

On tõestatud, et terava toidu söömine ei paranda mitte ainult meie organismi vastupanuvõimet, vaid parandab ka seedimist ja meeleolu. Tšillit süües on terava toidu valuaistingu käivitajaks ühend nimega kapsaitsiin. Meie aju tõlgendab terava toidu hõrku maitset valuaistinguna, mispeale meie endokriinsüsteem püüab seda loodusliku valuvaigistava hormooni endorfiiniga leevendada. Õnneks saab terava toidu nautija põletava tunde vastu ise väga palju ära teha, vahendab The Mirror. 

Kuna tšillis sisalduv kapsaitsiin on rasvlahustuv, saab selle põhjustatud kõrvetust leevendada kõrge rasvasisaldusega piima abil. Paha ei tee ka mõne leivatoote hamba alla pistmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles