MICHELINI GIID ⟩ Saladuskatte all tegutsevad gurmaanid panid kokku Eesti kulinaariat tutvustava ringreisi

Kodu.postimees.ee
Copy
Kohvik Fellin.
Kohvik Fellin. Foto: Marko Saarm / Sakala

Esimesed Michelini tärnid jõudsid Eestisse sel aastal. Nüüd on saladuskatte all tegutsevad gurmaanid pannud kokku juhise, mida mööda Maarjamaa kulinaarsete imedega tutvuda. 

Eesti on piisavalt väike, et sellele autoga ring peale teha. Tänu heale teedevõrgule, mis läbib kogu riiki, on siin lihtne ja stressivaba liikuda. Atraktiivne maastik teeb linnast välja sõitmise tõeliselt nauditavaks. Eesti on koduks rohketele rahvusparkidele, metsadele ning saartele – ühest kohast teise liikudes, leiate hulga uusi kohti, mida avastada.

Parim aeg külastamiseks on suvi ja sügise algus – päevad on soojad ja pikad, olles parim aeg külastamaks kaugemaid restorane ja nende imelist ümbrust. Meie reis algab Tallinnast ja liigub päripäeva ümber riigi, mis teeb teekonna mitmekesiseks ja kaasahaaravaks.

Neeme - 40 km Tallinnast itta

Vaid 45-minutilise autosõidu kaugusel Tallinnast, leiad end Ihasalu poolsaare idarannikul asuvast väikesest maalilisest kalurikülast, mil nimeks Neeme. 

Kohad, mida avastada...

Jägala juga; giidiga paadituur väikesaartele Neeme sadamast

Ruhe

Nagu ühest kalurikülas asuvast restoranist võiks loota, on siin inspiratsiooniks merekultuur. «Ruhe» on ajalooline puutüvest õõnestatud paat ja just sellise leiadki istudes suurel terrassil. Puidust hoone on lihtsa ja minimalistliku stiiliga ning teie tähelepanu köidab vaade Soome lahele. Loomulikult on siin esikohal mereannid. Köök pakub menüüd, kus inspiratsiooni ammutatud igast maailma otsast, keskmeks kala ja karbid. Toit ei pärine ainult kohalikest vetest, vaid ka kaugemalt. Meeldivalt vähenõudlikud toidud toetuvad värskete koostisosade kvaliteedile. Ülemisel korrusel asub neli korralikult kujundatud magamistuba. 

Võsu - 65 km Neemest itta

See rahuliku loomuga küla paneb teid kahtlema, kas igapäevaelus on mõtet kiirustada. Asub see Lahemaa rahvuspargis, kus lisaks populaarne liivarand, kus saate nautida vaateid, lõõgastuda ujudes ning olla aktiivne välijõusaalis või BMX-i rajal. Lisaks vetelpäästjatele on rannas ka Wi-Fi!

Kohad, mida avastada...

Võsu sadam; Käsmu (Kaptenite küla), kivikalmed, loodus- ja kultuurilooline rada

Mere 38

Rahulikus maalähedases külas asub laitmatult hoitud ja roheliseks värvitud maja, mille juurde kuulub väike, kontrastselt modernne New Englandi stiilis restoran. Lisaks asuvad hoone ülemisel korrusel korterid neile, kes soovivad siin öö veeta. Suvel on esiterrass kindlasti koht, kus istuda. Hilissügise ja varakevadel on patjade ning fliisidega kaetud toolidega söögituba koht, kus end mõnusalt sisse seada. Väike menüü pakub vahemere stiilis roogasid, mõnel neist aasiapärane nüanss. Kõik on värske, elujõuline ja maitseküllane. Mereannidki on enamasti tipptasemel. Teenindajad on sõbralikud ja töökad. 

Mäeküla - 98 km Võsult lõuna

Kui sulle meeldib taimede ja loomadega rohkem aega kui inimestega veeta, siis kindlasti meeldib sulle Mäeküla. See on tõesti keset tühjust ning seal ei olegi palju muud kui see lihtne restoran. 

Kohad, mida avastada...

Mäeküla; Prandi allikad ja allikate järv; Hindreku talu (Eesti veinikoda ja kanuumatk läbi soomaastiku); Kirna mõisapark

Põhjaka mõis

Põhjaka mõis asub 19. sajandi algusest pärit tagasihoidliku välimusega mõisahoones, mida ümbritseb kaunis avatud metsamaa. See on lihtne koht, mis koosneb kolmest omavahel ühendatud toast, mille stiili saab kirjeldada sõnadega vintage ja sabby-chic – mõelge mööblile, mis omavahel kokku ei sobi, räsitud krohvitud seintele ja kooritud puitpõrandatele. Igapäevaselt muutuvas hüperhooajalises menüüs on esile toodud kohalikud saadused ning kõikjal valitseb jätkusuutlikus. Maitsvaid ja maalähedasi toite serveeritakse toekate portsjonitena. 

Loe Põhjaka mõisa Michelini rohelise tärni auhinna kohta lähemalt SIIT.

Tartu - Mäekülast 110 km kagus

Reisi keskel jõuame Tartusse, Eesti suuruselt teise linna: noorusliku, energilise meeleolu ja aktiivse ööeluga ülikoolilinn. Tegemist on Baltimaade vanima linnaga, mis kannab 2024. aastal Euroopa kultuuripealinna tiitlit. Siin asub üks Põhja-Euroopa vanimaid ülikoole, hulgaliselt muuseume ja rikkalik kultuurisündmuste valik.

Kohad, mida avastada...

Siseruumides: Eesti Rahva Muuseum; Aparaaditehase loomelinnak

Õues: Suudlevate tudengite purskkaev; Tartu Ülikooli botaanikaaed; Toomemägi; Jõmmu

Kõrvalepõige: Sibulatee

Üks päev ei ole piisav, et Tartut avastada, seega soovitame siinkohal kahte restorani — mõlemad pakuvad öömaja, sest asuvad hotellides. 

Hõlm

Lydia Grünmann Holm on nii hotelli Lydia kui ka selles asuva elegantse restorani inspiratsiooniks. Klassikalised toidud põhinevad tema 1925-1926. aastatel kirjutatud retseptikogul. Toidud on enesekindlalt teostatud ja atraktiivselt esitletud ning pakuvad ahvatlevaid maitse- ja tekstuurikontraste. Täieliku elamuse saamiseks valige viiekäiguline degusteerimismenüü.

Fii

Hotelli esimesel korrusel asub ka Fii, kuid seekord linna serval asuva Lõunakeskuse kaubandus- ja meelelahutuskeskuse kõrval. Selle kerge ja õhulise restorani stiil on tagasihoidlik, mis hoiab fookuse kindlalt värvilisel ja silmatorkaval toidul. Road on moodsad ja on mõjutatud kogu maailmast. Hinnadki ei aja pankrotti.

Viljandi - Tartust 77 km läänes

Sügaval metsas peidab end see armsaks saanud hansalinn, oma puithoonete, muljetavaldavate lossivaremete ja järvevaatega. See on koht, mis tähistab ajalugu ja traditsioone ning hoiab neid elus, mistõttu pole ime, et see on nimetatud UNESCO käsitöö ja rahvakunsti loomelinnaks! See on piirkond, kus õpid tundma «aeglase elamise» tähendust – kuni üle 25 tuhande inimese saabub legendaarsele neljapäevasele Viljandi pärimusmuusikafestivalile.

Kohad, mida avastada...

Siseruumides: Viljandi muuseum; Eesti Pärimusmuusika Keskus; Kondase keskus.

Õues: Viljandi järv (saab veeta päeva rannas ujudes või laenutada paat); Uueveski puhkeala; Viljandi lossimäed

Kõrvalepõige: Soomaa rahvuspark

Fellin

Vanalinna südames asuv kodune kohvik-bistroo võlub külalisi oma sooja vastuvõtu ja hubase lihtsusega. See on veidi boheemlaslik, mis sobib siia linna suurepäraselt ja püüab pakkuda klientidele nii toidu kui ka muusikaga teistsuguseid elamusi. Alustage päeva kohvi ja koogiga või tulge peale päevast avastamist, et nautida hoolikalt valmistatud roogi, mis ühendab kohalikke tooraineid maailma köögiga.

Fellinile on omistatud MICHELIN Bib Gourmand auhind taskukohaste hindade eest. Tutvu teiste 2022. aasta Bib Gourmand'i auhinnaga pärjatud restoranidega SIIN.

Kloogaranna - 182 km Viljandist loodes

Harjumaa võib küll olla rahvaarvult Eesti suurim maakond – siin elab peaaegu pool riigi elanikkonnast –, kuid pisikeses Kloogaranna külas on asi hoopis teistmoodi. Pikk liivarand, mida ääristab männimets, on peamine vaatamisväärsus. Ei pea muretsema, et pead seda liiga paljudega jagama.

Kohad, mida avastada...

Siseruumides: Arvo Pärdi keskus; Üritused Kõltsu mõisas

Õues: Treppoja joastik; Pakri saared; Lohusalu poolsaar; Keila juga ja Keila-Joa pargi loodusrada

Lahepere Villa

Rannast samm eemal asuvale hoonele ei viita ükski silt. Otsige hoopis aias asuvat lõkkeplatsi, mida ümbritsevad lambanahkadega kaetud toolid. Ehitas selle omanik ise – see ongi kodune koht, kus kopsakad lauad, patjadega kaetud diivanid ja väike köök, kus peakokk Silver valmistab toite regulaarselt muutuvast menüüst, mis inspireeritud aastaaegadest ning ümbruskonnast. Toidud plahvatavad maitsest ja terrassil asuvat Big Green Egg'i grilli kasutatakse eriti hästi. Kõik toidud selgitab lahti peakokk ise, kui need lauda tuuakse. Külaliste heaolu eest hoolitseb külalislahke omanik Helen, koos ülejäänud perekonna abiga. 

*Artikkel avaldus esmakordselt Michelini koduleheküljel, 15. augustil. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles