Jäneda sügislaat paneb laadasuvele uhke punkti

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Laupäeval, 9. septembril toimub iga-aastane Jäneda sügislaat.
Laupäeval, 9. septembril toimub iga-aastane Jäneda sügislaat. Foto: Madis Veltman/ Postimees Grupp

Juba sel laupäeval, 10. septembril kell 9-17 toimub iga-aastane Jäneda sügislaat, mis lisaks tavapärasele laadamelule ja sügisandide ostule-müügile pakub muusika- ja keeleelamusi, õuna- ja kartuli näitust ning kohalikku eksootilist toitu.

Jäneda sügislaat on kandnud nüüdseks juba 16 aastat ehtsat laadatraditsiooni ehk siis õigustanud igati oma nime ning sellega meelitanud kohale kauplejaid ning ostjaid lähedalt ja kaugelt. Kel on koolilapsele spordiriided või -jalatsid ostmata, hoidistamiseks purgikaaned puudu või on kavas koduaeda osta uusi põõsaid-puid, leiab soovitu just laadaplatsilt. Mitusada kauplejad toovad müügiks nii köögi- ja puuvilju, kodus valmistatud liha- ja kalatooteid, suure valiku kõigest värskest ja värvilisest, mida pakub sügisene aed. Aeg on varuda kodumaist mett, küüslauku ja Peipsi-kandis kasvatatud sibulat, mis sügisel ja talvel aitavad eemale peletada külmetus- ja viirushaigusi.

Aastaid on Jänedal toimuvatel laatadel endale koha leidnud Põhja-Eesti toidu ala, kus kauplevad kohalikud ettevõtjad. Sel sügislaadal on kavas palju huvitavat. Näiteks kell 11 viib Koduvutid OÜ peremees Aivar Niinemägi läbi töötoa varssellerist toormahla valmistamisest. Tund hiljem räägib aga Halliktoa talu perenaine Külli Jürna töötoas ürtide teemal. Natural Chaga meeskonna poolt pakutakse chaga (musta pässiku) teed, kohvikuhõrgutisi pakub Anija mõisakohwik. Turuplatsilt leiab laadaline veel mitmeid Põhja-Eesti toidumärgist kandvaid ettevõtteid, kes kauplevad mee ja meekommide ning marmelaadiga, pastilaa ja pestoga, vutimunade ja toormahlaga, ebaküdoonia- ja küüslaugutoodetega. Avatud on Musta Täku tall, mille menüü mitu toitu kannavad Põhja-Eesti kohaliku toidu märgist.

Millist õunasorti osta koduaeda, millise välimuse ja maitsega väljavalitud sort on, selles aitab selgust saada Rebase talu perenaine Piia Tiigimäe, kes valmistab sügislaadaks ette Musta Täku talli II korrusel õunanäituse, kus ta näitab oma koduaias kasvavaid õunasorte.

«Meie aias kasvab 130 erinevat õunasorti, näitusele toome umbes poolsada sügis- ja varast talveõuna sorti. Lisaks õuntele toome näha ka umber 16 kartulisorti just erilistest, vanaaegsetest ja ka eksootilistest värvilistest ehk gurmeekartulitest,» ütles Tiigimäe. Kes tahab õunasorte maitsta, peab üles otsima Rebase talu müügileti talli ees, lisaks õuntele ja kartulitele pakub pererahvas müügiks koduseid moose, kõrvitsaid ja ka tervislikku kuusevõrse siirupit.

Mitte ainult laadakaupa

Keda laadamelust soov saada puhkust, sel tasub kosutada hinge muusikaga. Urmas Sisaski tähetorn-planetaariumis saavad muusikasõbrad kl 14 tasuta kuulata klaverimuusikat barokist tänapäevani. Chopini, Liszti, Bachi, Beethoveni, Pärdi jt tuntud heliloojate loomingut esitavad Tähe-Lee Liiv ja tema ema Diana Liiv. 18-aastane Tähe-Lee Liiv on edukalt osalenud arvukatel konkurssidel. Ta on pälvinud IX Eesti pianistide konkursi I preemia ja Tallinna Filharmoonia eripreemia.

Kui sügisannid autosse viidud, tasub istet võtta välilava ees, kus esinevad alates kella 11 Tiit Animägi (vokaal, kitarr, lõõts, suupill) ning Marko Köst (vokaal, tamburiin) ansamblist Tants ’n’ Trall, näitleja, helilooja ja viiuldaja Tõnu Raadik ja tema lavapartner, pianist Eero Sommer ning tantsustuudio Alima tantsijad.

Euroopa Komisjoni Eesti esindus toob aga sügislaadale keeled ja kultuurid laadale, täpsemalt mõisahoonesse. Kuna 26. septembril tähistatakse Euroopas keeltepäeva, et pöörata tähelepanu keelterikkusele ning innustada igas eas inimesi keeli õppima, siis Jäneda mõisahoones tutvustavad saatkonnad ja kultuuriinstituudid oma maa keelt, kultuuri ja õppimisvõimalusi ning õpetavad soovi korral ka mõne sõna selgeks. Kavas on viktoriin, töötoad lastele ning pakutakse ka kohalikke suupisteid.

Taas on kohal vaktsineerimis- ja mammograafibussid, mis asuvad Musta Täku talli kõrval. Viimast päeva on avatud Musta Täku talli teisel korrusel asuv käsitöökeskus, mis läheb järgmise kevadeni ehk aia- ja lillelaadani talvepuhkusele. Kel veel imetlemata ainulaadne portselanesemete näitus, jõuab seda teha sel laupäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles