4 ideed, kuidas rõdu või aiata koju vastu talve rohelust tuua

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Paljud unistavad päris oma aiast või terrassist. Paraku pole kõigil seda luksust, kuid see ei tähenda, et koju ei saaks luua loodusest pakatavat nurka. IKEA sisekujundaja jagab inspireerivaid ideid, kuidas seda teha.

Pikenda oma aknalauda

Taimedel on positiivne mõju meie füüsilisele ja vaimsele tervisele ning osa neist puhastab isegi õhku. Taimede kõige traditsioonilisem koht on teadupärast aknalaual. Kui aknalaual pole piisavalt ruumi või sa soovid oma sealset aeda suurendada, pane põrandale üks kitsas põrandariiul. Sarnase efekti saavutad lillepostamentide ja ratastega abilaudadega, samuti ka seinariiulitega – vabale seinapinnale saab neid kinnitada nii palju kui soovid.

Pikenda oma aknalauda.
Pikenda oma aknalauda. Foto: Ikea

Vertikaalne aed

Vertikaalne aed on hea lahendus taime- ja loodusehuvilisele, kel kodus ruumi napib. Aseta lihtsalt mõned taimepotid erinevatele tasanditele, kasuta ripp-potte või ole loominguline ja loo omaenda roheline sein, kasutades riidestanget ja memotahvleid.

«Muuda tavaline riidestange ripp-pottide või ronitaimede abil vertikaalseks aiaks. Kui soovid pisemat versiooni, võid täita memotahvli või perfotahvli väikeste pottidega, kuhu saab istutada näiteks sukulente,» õpetab IKEA sisekujundaja Eliise Tammekivi.

Meisterda vertikaalne aed.
Meisterda vertikaalne aed. Foto: Ikea

Kasvata ise maitsetaimi

Peaaegu kõigil võib olla oma väike linnaaed, kus kasvatada ürte või köögivilju. Olgu selleks siis kas basiilik, petersell või isegi kirsstomatid, mis toovad sinu koju rõõmu ja tervist, kui nende eest õigesti hoolt kanda.

«Pisike kasvuhoone, mille saab panna aknalauale või konksude ja hoidikutega reeling köögi tööpinna kohale, on suurepärased kohad, kus oma köögis maitsetaimi kasvatada. Samuti võid kasutada redelitüüpi taimealuseid ja ripp-potte,» selgitab IKEA sisekujundaja Eliise Tammekivi.

Kasvata maitsetaimi.
Kasvata maitsetaimi. Foto: Ikea

Looduslikud materjalid

Et koju rohkem loodushõngu tuua, aitab lisaks taimedele ka erinevate looduslike materjalidega mängimine. Rotangpalmist sisustus, bambuslambid, linased tekstiilid või isegi keraamilised tarvikud toovad sind loodusele lähemale. Kui kodus on rohkem ruumi, saab suuremate taimedega luua tõelise koduoaasi, kasutades näiteks troopilisi palme. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles