Eesti köögidisainer ausalt ja avameelselt: kuidas nende IKEA köökidega siis tegelikult on? (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
IKEA näidismööbel. Pilt on illustreeriv.
IKEA näidismööbel. Pilt on illustreeriv. Foto: Konstantin Sednev/Postimees Grupp

Eesti köögidisainerilt Hiie Härmilt päritakse üpris tihti IKEA köökide kohta aru. Kas tasub osta? Kuidas on nende tööpindadega, kas on ikka head ja kauakestvad? Märkmikud välja, sest disaineril on hulk mõtteid, mida jagada!

Palavalt armastatud sisustuspood IKEA ei vaja ilmselt pikemat tutvustust. Ettevõte, mis otsib pidevalt viise, kuidas teha vähemast rohkemat ning püsib seejuures kaasaja trendidega alati samal lainel, pakub muu hulgas ka taskukohased köögilahendusi. 

«IKEA hoiab end kaasaegsete trendidega ilusti kursis, pluss neil on alati midagi klassikalise stiili austajale. Seega, jah, ma ütlen, et võib osta küll IKEA kööke. Aga mõningaid asju peaks siiski enne ostmist endale selgeks tegema,» rõhutab köögidisainer.

Standardmõõdud

IKEA köökidel on omad standardmõõdud, mis ei ole Hiie kinnitusel meie Eesti köögisalongide mööbliga sarnased. Näiteks tööpinna sügavus on meil tavaliselt 600 mm, IKEA-l on see 635 mm. Erinevad on nii kappide sügavused kui kõrgused.

Täiskomplektid

IKEA-l on väljatöötatud täiskomplektid ehk inimene küll komplekteerib ise erinevatest detailidest köögi, kuid peab seejuures üldjuhul ostma ka IKEA köögitehnika. Vaid sellisel juhul on tehnika integreerimine köögimööbli sisse võimalik ja see käib disaineri kinnitusel reeglina väga kiiresti.

Mis läinud, see läinud

Hiie praktikas on olnud juhuseid, kus kliendile on paigaldatud juba aastaid tagasi IKEA köök ning kus hetkel, mil tekib vajadus kööki uuendada, ei leia ta IKEA tootenimistust aastaid tagasi ostetud köögiga samas stiilis elemente. 

«IKEA käib trendidega kaasas ning vahetab aegajalt mudelite värvitoone. Ja see mis on müügist maas, on täiega maas. Veab nendel, kes võib olla mõne teise inimese käest omale puuduvad detailid saavad,» toonitab disainer.

Ikea köökide suurimaks plussiks peab Hiie meie piirkonna inimeste trendide ning värvitoonidega arvestamist. «Samuti on Ikeal tegelikult väga hea tootedisainer, sest köögid on kasutajasõbralikud ning ergonoomilised; järjest enam mõeldakse uusi ruumilahendusi, mida soosib ka hetketrend, et igal asjal oleks oma koht ning asjad oleksid kergesti kättesaadavad, selgitab Hiie. 

Aga tööpinnad? 

IKEA-st on võimalik osta kolme sorti tööpindasid – laminaat, spoon ja kivi. «Laminaat on nagu ikka kõrgsurvelaminaat, mille sees on puitlaastplaat. Tänapäeva laminaadist tööpinnad on vastupidavad ja head. Kindlasti on seda ka IKEA omad,» täheldab Hiie ja lisab, et tema jaoks on mõneti kaheldavad plaatidega kaasasolevad kaks kleepriba, mis tuleb kliendil plaadi sobivasse mõõtu lõikamise järel iseseisvalt servadele paigaldada.

Mööbel ja tehnika samast kohast!
Mööbel ja tehnika samast kohast! Foto: Konstantin Sednev/Postimees Grupp

«Aga tegelikult on tööpinna plaatide lõikamine ja kantimine sellised tööd, mida tehakse köögimööbli tehastes masinatega. Kuidas peaks üks tavaline inimene oma tavaliste tööriistadega sellega hakkama saama,» vangutab Hiie pead. Kui see servalõikus ei ole filigraanselt sile ja täpne, siis selle küljeriba kinnitamine selle peale on Hiie kinnitusel keeruline. «Ausalt, mina ei usu et see koht jääb niiskuskindel,» lisab ta.

Teine variant tööpindasid, mida IKEA müüb, on puit/spoon. Tegu ei ole täispuidust tööpindadega, nende sees on siiski puitlaasplaat. «Kuigi jah, tööpinna pealmine kiht on kaetud paksu puidu spooniga,» kinnitab Hiie. Ka selle tööpinnaga on kaasas äärisribad, mille osas köögidisainer eriarvamusele jääb.

IKEA näidisköök.
IKEA näidisköök. Foto: Konstantin Sednev/Postimees Grupp

Kolmas, kivist tööpind on kvarts, mida IKEA pakub. «Seda sa kodus ei lõika, selle tööpinna lõikab IKEA sinu köögi jaoks ise. Väga oluline on siinkohal teada, kuidas tööpind köögimööbli peal peab paiknema (min 10 mm üle serva) või siis lasta IKEA köögiplaneerijal oma tellimus enne töösse minemist üle kontrollida,» soovitab disainer.

Kui IKEA mõõdud peaksid ükspäev ka Hiie köögi ja soovidega ühtima, ei näe ta põhjust, miks ei võiks isegi endale ühe IKEA köögi muretseda. Miks nii?

«Sellepärast, et IKEA on Pühjamaade firma ning teab, mis meeldib põhjamaistele inimestele. Eks igal piirkonnal on oma lemmikud, see mis meeldib päikeselõõsas elavatele itaallastele ei pruugi meeldida pika ja pimeda talvega eestlastele,» lisab Hiie.

Hiie töödel ja tegemistel saad silma peal hoida tema blogis ja Facebookis!

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles