UUED TUULED? Korterite müügpakkumiste kasv paneb hinnatõusule piduri peale

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Elamispindade turul on toimumas muutused. Pakkumiste arv on asunud tempokalt kasvama ja see on esmane tegur, mis paneb senisele kiirele hinnatõusule pidurid peale, analüüsib elamispindade turu seisu kinnisvaraportaali KV.EE juhataja Tarvo Teslon.

Kinnisvaraportaalis KV.EE pakuti augusti kuus müügiks 4460 Tallinna korterit. Aastataguse ajaga võrreldes suurenes korterite müügipakkumiste arv 11 protsenti, kuu varasemaga võrreldes 16 protsenti.

«Pakkumiste arvu hüpe ühe kuuga 16% on tähelepanuväärne. Müügipakkumiste kiire lisandumine tähendab, et ühest küljest tuleb uusi pakkumisi hulgakaupa ja suurtel kiirustel juurde. Teisest otsast aga ei nopi kinnisvaraostjaid olemasolevaid pakkumisi endise innuga vähemaks,» kommenteeris Tarvo Teslon.

Tallinna korterite keskmine pakkumishind portaalis KV.EE oli augustis 2022. a 3505 eurot ruutmeetri kohta. Korterimüüjad küsivad pakkumise eest eelmisest aastast 31 protsenti ja kuu varasemast 0,3 protsenti kõrgemat hinda. Korterite tehinguhind on aastaga kerkinud 26 protsenti ja jäänud kuu tagusega võrreldes samale tasemele.

«Korterite müügipakkumiste hinna tõus näitab, et kinnisvaramüüjate optimism ei ole veel lahtunud. Ikka püütakse järjest kõrgemat hinda, mis sellest, et tehinguhinnad on paigale jäänud või paari kuu tagusest tipust isegi õige pisut allapoole tulnud. Korterite rekordilise pakkumishinna ja müügipakkumiste arvu kasvu taga võib näha ka olukorda, kus osad korterimüüjad proovivad vara müüa ebamõistlikult kõrge ehk turutasemest oluliselt ülevalpool oleva hinnaga,» analüüsis Tarvo Teslon.

Korterite tehingute maht ei ole end hirmutavast energiadefitsiidist pelutada lasknud ja jätkab aktiivselt. Maa-ameti andmetel tehti 08.2022 Tallinnas ligi 900 korteritehingut, mida võib hinnata pigem kõrgeks tehingute arvuks.

«Ainuüksi majanduslanguse ootuse ja pilvedesse tõusnud energiahindade valguses ei ole realistlik oodata, et kinnisvaratehingute arv püsib olnud optimistlikes kõrgustes. Muutused majanduskeskkonnas tähendavad, et korterite müügipakkumiste arv jätkab väheneva tehingute arvu tõttu kasvu. See omakorda paneb tõsise surve hindadele eelkõige neile kinnisvaramüüjatele, kel on suurem vajadus müügitehinguni jõuda. Nii näeme juba lähikuudel hinnatõusu peatumist, kui mitte midagi hullemat,» võttis Tarvo Teslon korterituru lähituleviku kokku.

Vaata lähemalt, mis toimub kinnisvaraturul portaalist KV.EE.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles