NÄDALA RETSEPTID ⟩ Magusaküttidele. Hõrguta end ploomikoogi ja ahjuploomidega

Britt Rosen
Copy
Tähtaniisiga maitsestatud ahjuploome võib süüa nii jäätise, vahukoore kui ka Kreeka jogurtiga. FOTO: Henri Raudnask
Tähtaniisiga maitsestatud ahjuploome võib süüa nii jäätise, vahukoore kui ka Kreeka jogurtiga. FOTO: Henri Raudnask Foto: Henri Raudnask

Ploomi magushapukas maitse ja ümar kuju sobivad dessertide peategelaseks ideaalselt, kiidab Juta Raudnask.

Ploomimagusa maitset võib rikastada nii vanilli, kaneeli, tähtaniisi kui ka kange alkoholiga.

Prantsusmaal Lorraine’is on hilissuve ja varasügise ploomistaar väike kuldkollane mirabell, millest küpsetatakse ka ahjupannkooki.

Mul on Eestis kaks ploomilemmikut, ütleb Umami.ee maailma maitsete poe perenaine ja mitu eksootilisi vilju-maitsetaimi ning kööki tutvustavat kokaraamatut kirjutanud Juta Raudnask (pildil). Üks on vanaema muruplatsi keskel kasvanud magus ja rahvasuus «Liivi kollasena» tuntud sort, mille ümber keerlevad nostalgilised lapsepõlvemälestused, teine aga priske ja kaunilt roosatäpiline «Emma Leppermann». Mõlemat meeldib talle küpsena ennekõike lihtsalt niisama süüa ja nautida. Ploomidega küpsetised ja magusroad tulevad hooaja tipul mängu siis, kui värskeid ploome on käes rohkelt, ükskõik mis sordiga tegu. Enamasti sobib nende magushapukas maitse ja ümar kuju magusamaailma suurepäraselt, nendib praegu aastaks Lõuna-Prantsusmaale kolinud Raudnask.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles