Igal aastal satub prügilasse 21 miljardit tonni riideid. Eestis hinnatud kodumasinatootjal on plaan seda muuta

Kodu.postimees.ee
Copy
Atacama rõivakalmistu.
Atacama rõivakalmistu. Foto: Electrolux

Kõige jätkusuutlikumad riided on need, mis inimestel juba olemas on, kuid keskmiselt kantakse riideid vaid kümme korda ja visatakse minema ammu enne, nende eluea lõppu.

Sellest tulenevalt soovib Rootsi kodumasinatootja Electrolux innustada tarbijaid oma käitumist muutma ja riiete eest paremini hoolt kandma. Näitamaks, et kasutatud rõivastel on endiselt väärtus, tegi Electrolux koostööd Rootsi moedisainerite duoga Rave Review, loomaks ainulaadne rõivakollektsioon, mis on valmistatud Atacama kõrbes asuvalt, maailma suuruselt teiselt, rõivakalmistult pärit kasutuselt kõrvaldatud riietest.

Ülemaailmselt jõuab prügilasse või põletatakse ligikaudu 73 protsenti tekstiilijäätmetest. Atacama kõrb Tšiilis, kus asub maailmas suuruselt teine ​​«rõivakalmistu», on viimasel ajal muutunud kiirmoe pealetungi ja tekstiilijäätmete hulga kasvu sümboliks. ÜRO Euroopa Majanduskomisjoni andmetel satub igal aastal prügilasse 21 miljardit tonni riideid. Ainuüksi Atacama kõrbes asuv prügila võtab igal aastal vastu ligikaudu 39 000 tonni riideid.

Atacama rõivakalmistu.
Atacama rõivakalmistu. Foto: Electrolux

«Lisaks kiirmoega seotud väljakutsetele on selge, et peame muutma oma riiete kasutamist ja nende eest hoolitsemist. Teadusuuringutest teame, et meie riiete eluea pikendamine vaid üheksa kuu võrra, võib vähendada süsinikdioksiidi heidet, mõju veekeskkonnale ja tekkivaid jäätmeid 20–30 protsenti. Selleks on erinevaid viise: parandage või taaskasutage vanu riideid ning tuulutage, aurutage või peske riideid säästvamal viisil,» ütles Electroluxi jätkusuutlikkuse grupi asepresident Vanessa Butani.

Seetõttu on Electrolux teinud koostööd disainerite duoga Rave Review, mis on tuntud oma värviliste, taaskasutatud ja tipptasemel kollektsioonide poolest, eesmärgiga anda Atacama rõivakalmistult välja toodud riietele uus elu. Tulemuseks on maailma esimene ümbertöödeldud Atacama moekollektsioon. Eesmärk on pöörata tähelepanu kasvavale moejäätmete probleemile ja näidata inspireerivat näidet, mis võib tuua kaasa muutuse tarbijakäitumises.

«Oleme alati uskunud, et tulevikus ei saa mood eksisteerida nii, nagu see on praegu. Ma arvan, et me kõik peame ühel või teisel viisil muutuma. Kui rääkida moest, siis selle eest hoolitsemine, mis meil juba on, on ilmselt kõige käegakatsutavam ja lihtsam viis seda teha,» ütles Rave Review kaasasutaja ja loovjuht Livia Schück.

Eesmärk: tagada aastaks 2030, et riided kestaks kaks korda kauem ja keskkonnamõju oleks poole väiksem

Electroluxi eesmärk on kõigi kangaste hooldustehnoloogia moderniseerimise ja paremate hooldusharjumuste kujundamisega vähendada rõivaste hooldamise keskkonnamõju ja pikendada rõivaste keskmist eluiga poole võrra.

«Electroluxil on paigas pikaajaline strateegia, mille eesmärk on oluliselt vähendada meie kliimamõju. Rõivahoolduse asjatundjatena arendame juba arenenud pesutehnoloogiaid, mis pikedavad meie kantavate riiete eluiga ja vähendavad nii vee- kui ka energiakulu. Kuid me ei saa ettevõttena pakkuda ainsat lahendust: loodame, et suudame tarbijaid inspireerida ja koolitada, kuidas nad saaksid juba olemasolevaid riideid kauem vastu kasutada ja tahame teha kõik endast oleneva, et seda muutust juhtida,» ütles Electroluxi hoolduskogemuse arendusdirektor Elisa Stabon.

Uuringud näitavad, et inimestel on vaja hädasti aidata mõista, kuidas oma riideid kõige paremini hooldada ja julgustada võimalikult paljusid neist kasutama säästlikumaid pesuvõtteid: pesema vähem, aurutama rohkem, pesema masina täiskoormusega ja madalamal temperatuuril.

«Kui igaüks teeks oma käitumismustri murdmiseks väikese muudatuse, siis saaks igaüks meist vähendada tekstiilide keskkonnamõju. Pesutemperatuuri alandamine ja pesupulbri asendamine vedelale pesuvahendiga võib tähendada iga seadme kohta aastas 50 kg CO2-ekvivalendi säästmist. See võib avaldada tohutut mõju, kui seda sama eeskuju järgides miljonite tarbijateni,» märkis Vanessa Butani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles