KAS TEADSID ⟩ Mida teha, et toataim talve muretult üle elaks

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels / CC0 Licence

Praegu on õige aeg üle vaadata oma tubaste lemmikute tervis ning juurde hankida uusi. Aias toimetamine läheb nüüd mõneks ajaks pausile ning tekkivat tühimikku aitavad kõige paremini leevendada rohelised toataimed. Hortese aiandi tublid rohenäpud jagavad nõuandeid, mille abil keeruline aeg üle elada.

Ükskõik kas tood tagasi tuppa õues suvitanud taimi või saabud koju aianduskeskusest – tuppatoomisel on olulisim, et sa ei muudaks kasvutingimusi liiga järsku. Suur temperatuuride vahe pole toataimedele kunagi meeltmööda. Külmal ajal taimi ostes ja neid kodus lahti pakkides lase neil sooja toaga harjuda järk-järgult.

Kütmata ruumides on piisavalt õhuniiskust, kuid kui toaõhk on kuiv, võid taimi piserdada toasooja pehme veega. See aitab vältida kuivast õhust tingitud ehmatust ning seda eriti taimedel, kes olid suvel õues või on harjunud piisava õhuniiskusega aianduspoes.

Valgus aknas

Leidke taimedele võimalikult valge ja õhurikas koht, mis samuti lihtsustab kohanemist uute, muutunud oludega. Võib tunduda ootamatu soovitus, aga peske kindlasti ka aknad puhtaks! See on oluline, et viimanegi kui üks valguskiir taimedeni pääseks. Talvel, kui valgust on vähe, võib liigne soojus ergutada liigset kasvu, milleks valgust ei piisa. Tulemuseks on väljaveninud ja kahvatud lehed.

Valgus ei pääse taimele ka siis ligi, kui need on paksu tolmukorra all. Selleks puhasta taimelehti kas pehme niiske lapiga või kasuta spetsiaalseid leheläikega puhastussalvrätte.

On kindlaks tehtud, et tubastes tingimustes on valgust igal juhul vähem kui näiteks aias puuvarjus. Kui akende ees on kardinad, võiksid neid pimedal ajal võimalikult palju eest ära tõmmata. Eriti valgusnõudlike taimede puhul kasuta võimalusel lisavalgustust.

Kardinate puhul jälgi ka seda, et ettetõmmatud kardinate taha jäänud taimed ei satuks vastu külma klaasi või külma õhu kätte. Püüa taimi soojast ruumist mitte eraldada. Väldi ka tuuletõmbust, sealhulgas tugevat õhukonditsioneeri. Toa tuulutamise ajaks tõsta taimed mujale, kus otsene tuul neile peale ei puhu ning temparatuur madalale ei lange.

Ära mõtle üle!

Kuigi sügis ja talv on toataimedele kindlasti kõige keerulisem aeg, püüa vältida ka ülehooldamist. Hoia muld kuivem või kergelt niiske, mitte pidevalt märg. Enne järgmist kastmist peaksid laskma mullapallil taheneda.

Võimalusel kasta taimi soojema veega (24−26 kraadi), eriti kehtib see soojadelt ja niisketelt aladelt pärit taimede kohta (nt orhideed, tiigerlehikud). Hea kastmisvesi on ka vihmavesi. Kel on akvaarium, on eriti vedanud. Lisaks sellele, et toataimed armastavad akvaariume ja nende lähedust, on akvaariumivesi ka väga hea kastmisvesi!

Nüüd on aeg vähenda ka väetamist, et taim saaks valmistuda puhkeperioodiks. See kestab sügise keskpaigast kevade keskpaigani. Talvisel ajal kasuta pigem lahjemaid loodustooteid, näiteks merevetikaekstrakti, mis aitab taimedel talve üle elada, kuid ei sunni neid kasvama. Erandina jätka väetamist vaid parajasti õitsvatel toataimedel.

Tähelepanu ja hooldus

Üldjuhul vastu talve taimi enam ümber ei istutata. Samas, kui on valida, kas lasta taimel kiratseda või püüda teda päästa (nt kui pott on lõhki kasvanud), siis kindlasti tee viimast. Istutatud taim aseta võimalikult valgesse kasvukohta ja pigem jahedasse, et ta saaks rahus juurduda.

Kuna väga paljudes kodudes on põrandaküte, siis arvesta ka sellega. On hea kui õhk saab taimepoti põhja ja põranda vahelt läbi käia. Selleks on hea kasutada ratastel lillealuseid või ratastel dekoratiivpotte.

Igasugune tähelepanu ja väike hooldusvaev tasub end aga kuhjaga ära, kui taimed oma rohelusega meid aasta pimedamail ajal rõõmustavad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles