Ekspert nimetab toidu, mida tuleks sügisel kindlasti süüa

Naine
Copy
Foto: Shutterstock

Kuna september on juba täies hoos, siis lükkame kõrvale grillroad ja salatid ning läheme üle soojematele toitudele. Temperatuuri langedes on muutused paratamatud: nii kehas kui ka hinges. Üks võimalus nendega toime tulla on muuta veidi oma toitumisharjumusi, sest hooajalised toiduained toetavad tervist mitmel moel.

Arsti Trevor Catesi sõnul on kõrvitsad ideaalne sügistoit. Kõrvitsas on palju beetakaroteeni ning kõrvitsaseemnetes sisaldub tsinki. Ühtlasi on kõrvitsates ka palju antioksüdante, mis meeldivad hästi nahale. Cates soovitab muuta toitumisharjumusi vastavalt antud aastaaja kliimale, sealhulgas sügisel.

«Sügisel tahame süüa toiduaineid, et toetada immuunsüsteemi,» selgitas ta. Need on kõiksugu kapsalised, paprika, brokoli ja naeris. Dr Catesi väitel kipub sügisel koos päevade lühenemisega langema naistel heaoluhormooni serotoniini tase – seda teades saame anda endast parima, et hoolitseda enda eest, kirjutab thelist.

Pista hoolega ka küüslauku. Selle toiduaine ajalugu nakkuste vastu võitlejana püsib tänu väävliühenditele, mida iga küüs sisaldab. Lisaks võib igast küünest leida ka võimsaid allitsiine ja ajoeene.

Meditsiiniline kirjandus kajastab järjepidevalt, et allitsiinil on väga tugevad viirusevastased omadused. Üks kliiniline uurimus tõestas, et küüslauk aitab ennetada külmetust. Küüslaugust eraldub allitsiini vaid siis, kui küüs on saanud kahjustada ning see on kuumusele tundlik, mistõttu lisa purustatud värsket küüslauku näiteks salatisse!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles