VÄIKE-TAANI ⟩ Tallinna külje alla kerkib rätsepatööna valminud lahendustega uusasum (1)

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Väike-Taani linnulennult.
Väike-Taani linnulennult. Foto: Avalon

Elamuarendaja Avalon rajab Tallinna piirile Äigrumäele Väike-Taani uusasumi, kus tervikliku elukeskkonna loomisel lähtutud uuenduslikust kontseptsioonist.

Lõplikult valminuna koosneb 30 hektaril laiuv Väike-Taani arendus 101 eramajast, 29 ridaelamuboksist, 46 korterist, lasteaiast, puhke- ja sportimisaladest ning paljust muust.

«Oleme algusest peale lähtunud tervikküla loomise põhimõtetest. Mitmekesise elukeskkonna tekkimiseks ehitatakse üle viie kilomeetri teid ja trasse, samuti külaplatsid, lasteaed, mänguväljakud, autode parkimis- ja sõidujagamise platsid. Hoonete ja maastiku kujundamisel on kesksel kohal inimsõbralikud arhitektuursed lahendused,» tõi välja Avaloni tegevjuht Ahti Kiili.

Kuna mõeldakse keskkonnateadliku inimese vajadustele, on majadel ja kogu rajataval külal tugevad Taani mõjutused. Väike-Taani tulevastel asukatel on võimalik oma kodud ise kujundada – alustades hoone tüübi ja viimistlusmaterjalide ning lõpetades erinevate nutiseadmete, basseini, kümblustünni jms valimisega.

«Oleme investeerinud mitmetesse rätsepatööna valminud lahendustesse, sest näeme ja soovime, et personaalne lähenemine ja valikuvabadus muutuks tuleviku elukeskkonna loomisel järjest enam standardiks,» tähtsustas Kiili.

Terviklahendus loob ühtse miljööruumi

Väike-Taani kinnistud paiknevad ajaloolise Äigrumäe küla põhjaosas. Maastiku ja väliruumi kujundus lähtub looduslikest põhimõtetest, kus reljeefsed pinnad ja rohke taimestik aitavad ühtaegu tekitada privaatsust ja erinevaid ruume.

«Kui sageli piirdub arendaja üksnes teede ja majade ehitamisega, siis selle projekti puhul eristub kogu maa-ala hõlmavale terviklahendusele keskendumine juba eskiisi loomisest alates. Säärane algusest peale läbimõeldud lähenemine aitab ühtse ja miljööväärtusliku ruumi kujundamisele kahtlemata oluliselt kaasa,» sõnas maastikuarhitekt Peep Moorast. «Senise lageda põlluala asemele kerkib tema kinnitusel rohevõrgustik, kus reljeefse maastiku, tiheda taimestiku, teede ja väljakute abil moodustuvad majadevahelised rohekoridorid. Kui sinna istutatakse männipuud, siis alleedega ääristatud tänavaaladel pakub heledamat kontrasti kask.

Väike-Taani uusasumi seob terviklikuks kogukonnaks ülejärgmisel aastal valmiva lasteaia juurde jääv keskväljak, mis sobilik koht kokkusaamiste ja erinevate sündmuste korraldamiseks.

Esimeses etapis on müügis 14 eramut, 8 ridaelamut ja 8 korterit, mis valmivad järgmise aasta suveks. A-energiaklassi ja päikesepaneelidega varustatud kortermajade ja ridaelamute juurde on võimalik tellida ka elektriautode laadimisjaamad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles