Kõik kaubaks! Ehituplatsid tõmbavad varast nagu magnet

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Ehitusplatsid on jätkuvalt pikanäpumeestele maiuspalaks ning varaste saagiks langeb kõik, mis valveta jäetud. Tegutsetakse Eesti eri nurkades – nii Tallinnas, Tartus kui Jõhvis.

PPA pressiesindaja Annika Maksimov sõnas, et politsei on täheldanud viimasel ajal ehitusplatsidelt mitmeid vargusi. «Varastatakse kõike, mis on jäetud valveta ja ripakile, eriti hinnas on ehitustööriistad,» märkis Maksimov.

Hiljuti fikseeris G4Si videokaamerate analüütika Jõhvi ehitusplatsil kahe isiku liikumise, millele reageerisid G4Si patrullekipaažid ja informeeriti ka Jõhvi politseid. Platsi kõrvalt põõsast leiti kaks tühja plastikkanistrit ja Tallinn-Narva maantee ääres nähti ühte sõidukit kiiresti ära põgenemas. Patrull kontrollis politseiga territooriumil olnud sõidukeid, mis olid korras, kütusepaagi korgid terved ja kütuseloike maas ei olnud.

«Antud juhtumi puhul hoidis ekipaaži kiire reageerimine kütusevarguse ära, kuid kindlasti tasub suuremate territooriumite omanikel olla väga ettevaatlik,» ütles G4Si kommunikatsioonijuht Maxim Tuul ja tõi välja ka teise juhtumi Jõhvis, kui patrullekipaaž reageeris laohoone sissetungihäirele. Koos politseiga peeti hoone katusel kinni kaks meest ja territooriumilt leiti kotid vasktraadiga, mida vargad kaasa proovisid haarata.

«Turvameetmeid, millega oma vara kaitsta on erinevaid: mehitatud valve, tehniline valve või videovalve – valik sõltub objektist. Suurte territooriumite puhul on kõige kindlam paigaldada videovalvesüsteemid,» selgitas Tuul. Üheks heaks lahenduseks on tema kinnitusel mobiilne videovalve, mis on mõeldud objektidele, kus ei ole elektriühendust või ei saa vedada kaableid, kuid tuleb valveteenus võimalikult kiiresti aktiveerida.

«Kõik ehitus- ja tootmisettevõtted peaksid kindlasti läbi mõtlema, millised ohud neid varitsevad ja kas nad on teinud kõik endast oleneva, et oma vara kaitsta,» pani Tuul ettevõtetele südamele.

PPA pressiesindaja Maksimov soovitas vara kaitsmiseks hoida asju kinnisel territooriumil, garaažis või muus ruumis, kuhu ligipääs võõrastele isikutele on piiratud. «Ehitusobjektidel soovitame valveks nii mehitatud valvet kui ka kaameraid, sest suurel objektil ei pruugi üks valvur tagada turvalisust kogu territooriumil.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles