TÕELINE DELIKATESS ⟩ Egiptusest leiti 2600 aastat vana juust (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Foto: Shutterstock

Egiptuse turismi- ja antiigiministeeriumi andmetel leiti uute väljakaevamiste käigus halloumi juust. Tuleb välja, et aastatuhandeid tagasi hoiustati meilegi tuttavat juustu hoopis keraamilistes pottides.

Teadlaste sõnul pärineb juust 26. või 27. Egiptuse dünastia ajast ehk on toodetud ajavahemikus 688–525 eKr. Ekskavaatorite abil avastati mitmeid iidse Egiptuse kirjaga esemeid. Kiri sarnanes muuhulgas sellele, mida on leitud ka Rosetta kivilt. Ametlikes dokumentides on kirjas, et leiti veelgi salapäraseid kirste, kuid need on veel avamata.

Arheoloogia kõrgeima nõukogu peasekretär dr Mustafa Waziri ütles, et iidsed egiptlased kutsusid valget juustu haramiks, kuid Kopti kristlased nimetasid juustu ümber. Kitse- ja lambapiima segust valmistatud toodet hakati kutsuma halloumiks. Arvatakse, et juust on olnud egiptlaste toidulaual juba pikka aega, tõendid selle valmistamise kohta pärinevad 5000 aasta tagusest Egiptuse esimese dünastia ajast.

Egiptuse antiigiministeeriumi liikmed on Saqqara nekropoli väljakaevamisi uurinud alates 2018. aastast. Aastate jooksul on leitud nii kohalike kuninglike isikute ja vaaraode iidseid matmispaiku ning 4700-aastane Džoseri astmikpüramiid.

Ministeeriumi andmetel on varasematel väljakaevamistel leitud kaheksa hauakambrit, enam kui sada pitseeritud puukirstu ja kümneid jumalakujusid. Kairost umbes 24 kilomeetrit lõuna pool asuvas Giza külas asub Egiptuse vanim püramiid ja see on üks arheoloogilisemalt põnevamaid paiku.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles