Kuidas kinnisvara üürides lisatulu teenida?

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: Elmo Riig/Postimees Grupp

Kinnisvara omamine on tuntud oma stabiilsuse ja pikaajalise kasumlikkuse poolest. Kinnisvara välja rentides on võimalik aga ka lühiajaliselt teenida. Citadele panga eksperdid jagavad näpunäiteid, kuidas kinnisvara rentides lisatulu teenida.

Kuna eelseiseva kütteperioodi kulud tõotavad tulla palju kõrgemad kui varasematel aastatel tasub nüüd mõelda, kuidas kinnisvara raha teenima panna. Üks lisasissetuleku teenimise võimalus on kasutult seisev kinnisvara välja rentida. «Esmalt tuleks otsustada, kas soovid oma kinnisvara välja rentida lühiajaliselt ning suuremale arvule potentsiaalsetele klientidele või pikaajaliselt üürnikele, kes vahetuvad parimal juhul ühe-kahe aasta tagant,» soovitab Citadele panga Eesti filiaali jaepanganduse juht Marina Hakiainen.

Turistide majutamine airbnb ja teiste veebisaitide kaudu

Tänu jagamismajandusele saab ka meil soovi korral teenida lisaraha üleliigse toa, suvila või korteri väljaüürimisega. Sellised veebisaidid nagu airbnb.com ja booking.com võimaldavad teil panna üles kuulutuse oma kinnisvara kohta ja võtta vastu külalisi kogu maailmast. Kogu klientidega suhtlemise ja tasumise haldamise eest hoolitsevad teenusepakkujad ning omanik peab tagama ainult külaliste heaolu.

Selleks, et majutusvahenduse platvormidel tegevust edukalt alustada, tuleb kõigepealt oma kinnisvara üles pildistada. Fotodel peavad olema selgelt näha kõik olemasolevad mugavused – voodid, vannituba, köögi sisseseade. Mida selgemalt näitate, mida külalised saavad kohapeal kasutada, seda rohkem inimesi soovib teie juures peatuda. Samuti sisestage hoolikalt majutuse kirjeldus. Ärge unustage lisamast ka näiteks sellist infot, kui mitmele külalisele on öömaja mõeldud, kas on olemas beebivoodi, kas köögis on olemas kõik vajalik toidu valmistamiseks, kas on võimalik parkida, grillida või ehk koguni mullivanni kasutada.

Kuna teie juures hakkavad peatuma ka välisriigi külalised, ärge unustage lisada selgelt arusaadavaid juhiseid kohale jõudmiseks, eriti kui teie kinnisvara asub maal. Tasub mõelda ka süsteemile, mis võimaldab külalistel majutusasutusse sisse pääseda siis, kui teid ennast kohal ei ole. Selleks võib kasutada näiteks koodlukuga võtmekasti. See annab külalistele vabaduse ja teie ei pea jääma ootama, kui külalised saabuvad plaanitust hiljem.

Positiivse tagasiside saate, kui pakute külalistele meelelahutust või ootamatuid üllatusi, näiteks lauamänge, brošüüre läheduses asuvate turismiobjektide kohta, taimeteede valikut või kohalike tootjate maiustusi.

Ärge unustage jätta positiivset tagasisidet ka külaliste kohta – see innustab neidki teie juures viibimise kohta tunnustavaid sõnu kirjutama. Hea tagasiside teie majutuse kohta aitab meelitada ka järgmisi külalisi.

Kinnisvara üürimine alalistele üürnikele

Kui kavatsete üürida kinnisvara välja pikemaks ajaks, siis mõelge kohe alguses selle peale, millist tüüpi üürnikele te soovite seda pakkuda. Samuti on oluline mõista, kui suurt üüri te võite saate ja kas see katab ka laenumaksed, juhul kui te plaanite osta korteri väljaüürimiseks. Et näha, ega üür ei ole liiga madal või liiga kõrge, uurige üürikorterite kuulutusi. Pöörake tähelepanu ka kommentaaridele kuulutuste juures, kuna sageli näitavad need, kui adekvaatseks peavad hinda potentsiaalsed üürnikud.

Korteri väljaüürimisele mõeldes alustage inventuurist, et näha, milline on korteri seisund ja mida tuleks selles paremaks muuta. Mida rohkem te korterisse investeerite, seda paremat hinda saab üürnikelt küsida. Hetkel, kui hind tundub liiga kõrge, leiavad potentsiaalsed üürnikud üles ka kõige väiksema kosmeetilise vea.

Samuti on oluline mõista, millist tüüpi korteri või maja te üürile annate – on see möbleeritud või möbleerimata ning kas olete valmis mööbli ära viima, kui üürnik tahab väga kolida sisse enda oma? Kui korter on sisustatud ja mööblit on kavas kasutada pikemat aega, siis mõelge sellise nimekirja koostamisele, milles on üles loetletud kogu mööbel ja olmetehnika ning nende võimalikud kahjustused. Kõige parem on, kui sellele on lisatud ka fotod.

Nii teie enda kui ka üürniku kaitsmiseks on vältimatult vajalik üürileping, milles mõlemad pooled lepivad kokku vara kasutamise tingimustes. Lepinguga saate kokku leppida sellistes punktides nagu lemmikloomade pidamine, remonditööde tegemine, üürilepingu tähtaeg ja muud olulised küsimused.

Ei tohi unustada ka formaalsusi

Oma kinnisvara mis tahes viisil välja üürides tuleb arvestada mõningate formaalsustega. Kuna üürile andmine kujutab endast majandustegevust, tuleb saadava tulu pealt tasuda makse. Sõltuvalt teie olukorrast ja planeeritud majandustegevusest tuleb renditulu deklareerida. Kui pakute Eestis lühiajalist majutust, siis veenduge, et olete kursis mõlema järgmise maksuliigiga ning tasute need maksud, mis teile kohalduvad – tulumaks ja käibemaks. Positiivne on see, et veebisaitide airbnb.com või booking.com kaudu kinnisvara üürile andes ei ole vaja registreerida iga teie juures peatuvat külalist, vaid tuleb sõlmida vaid esialgne koostööleping majutusvahenduse platvormiga ja pidada arvestust tulude üle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles