GALERII Selgunud on Eesti parimad disaintooted!

Kodu.postimees.ee
Copy

Disainiauhindade galal Balti Manufaktuuris selgusid eile õhtul Eesti innovaatiliseimad tooted, mis pärjati tootedisainiauhinnaga BRUNO.

Elustiilitoote kategoorias kuulutati võitjaks KIRA saapad, elukeskkondliku toote kategoorias B Wise seenematerjalist valgustid ning insernertehnilise toote kategoorias uudne põiekateetri kinnitussüsteem. Elutööpreemia silmapaistva panuse eest Eesti disaini sai tootedisainer Matti Õunapuu. BRUNO sotsiaalmeedias toimunud rahvahääletuse tulemusena valiti ka Eesti publiku lemmik, milleks sai Hannah Segerkrantzi disainitud süsinikunegatiivne tooteseeria Kiukivi.

Lisaks võitjatele said elustiilitoote kategoorias austava mainimise osaliseks Tanel Veenre Comet ehteseeria ja Kairi Lentsiuse disainitud Telk kollektsioon; elukeskkondliku toote kategoorias Markus Pärnametsa Greenwood tool ja Katrin Kabuni Woola villaümbrikud; ning insenertehnilise toote kategoorias Mihkel Masso Sheetsplint lahas ja Siim Simmermanni loodud IWS uue generatsiooni pumpla teenindusava.

Žürii esinaine, Soome tootedisainer ja disainiekspert Päivi Tahkokallio, hindas parimate valikut raskeks, kuna disain võib olla elumuutev väga mitmest aspektist vaadatuna.

«Näiteks B Wise’i puhul tõusis esile suurepärane seenepäritolu materjalide kasutus, mis rajab teed uuele huvitavale bioesteetikale, samas kui KIRA saapad on hea näide uuskasutusest ja ringmajandusest, mitte ainult materjalikasutuse aspektist lähtuvalt, vaid ka kodulähedase tootmise seisukohalt. Selle toote puhul on ilmne strateegiline mõtlemine, mis ühelt poolt toetab kliimamuutuste leevendamise ja nendega kohanemise põhimõtteid ja teisalt toob välja kohaliku kultuuri, väärtused ja käsitööoskused modernses võtmes.»

Eesti tootedisainiauhinda BRUNO annab välja Eesti Disainerite Liit (EDL) Eesti väljapaistva toote või tooteseeria eest, mis on valminud kas disaineri enda initsiatiivil, tiimitööna või tootja/tellija tellimustöö tulemusena. 

Elustiilitoote disaini kategooria võitja KIRA saapad sündisid vastusena tänapäevasele ületarbimisele. Lühikese elueaga tooted on koormaks nii kandjale kui keskkonnale – nende tootmine kulutab asjatult ressurssi, nukker kvaliteet kurvastab kandjat ning prügi tekib aina juurde. KIRA saapad on toodetud taaskasutatud vegan materjalidest tehases, millel on pikk ajalugu kvaliteetsete sõjaväe- ja matkasaabaste valmistamisel. “

Elukeskkondliku toote disaini kategooria võitja, Siim Karro poolt disainitud seenematerjalist valgustid B Wise, olid esialgselt arendatud Wise’i kontorisse eesmärgiga parandada lisaks valguslahendusele ka ruumi akustilisi omadusi. Tootmisprotsessi käigus on lambikupli alumine ja ülemine osa eraldi kasvatatud ning seejärel kokku asetatud. «Materjali kokkupuutel tunneb seen liigikaaslase ära ning detailid kasvavad ilma liimi või muu sideaineta kokku,» rääkis autor Siim Karro.

B Wise valgusti on kasvatatud kahest osast, mis on kasvufaasis omavahel ühendatud. Kuplit toetab materjali sisse kasvatatud vineerist karkass, mille külge on kinnitatud sokkel ja alumiiniumist soklipesa katted. Ringmajandusel põhinev uudne materjal kasvab seeneniidistiku ning orgaaniliste jääkide kombineerimisel. Jääke väärindava ning energiatõhusa tootmise tulemuseks on süsiniknegatiivsed ja komposteeruvad materjalid, millel on potentsiaal asendada probleemseid materjale ehitus-, mööbli- ja transpordisektoris.

Insenertehnilise toote disaini kategooria võitjaks on uudne põiekateetri kinnitussüsteem, mille disaini autoriteks Henry Markus Gregory, Kertu Liisa Lepik ja Linda-Maria Varris ning nende Eesti Kunstiakadeemia praktikajuhendajaks Mihkel-Emil Mikk. «Projekti puhul motiveeris meid kõige enam see, et saime lahendada veel puutumata, kuid väga olulist probleemi, mis mõjutab nii suurt tihti tähelepanuta jäävat sihtgruppi. Ammutasime inspiratsiooni nii teistest meditsiinitarvetest, suusaklambritest kui ka lambilülititest,» tutvustas disainitiim võidutoodet.

BRUNO elutööpreemia võitnud tootedisainer Matti Õunapuu leiab, et disaineri ülesanne ei ole luua ilusat välisilmet, vaid juhtida tervikut. «Ergonoomika, funktsionaalsus ja seega ka konstruktsioon ja esteetiline välimus, mis kõik kokku seovad – see annabki tulemuseks toote, mida on mõtet toota,» ütleb Õunapuu.

Matti Õunapuu on Eesti tuntuim tööstusdisainer, kes on silma paistnud hea tehnilise vaistu ning asjaliku ja realistliku ellusuhtumisega. Andekas disainer sai vastutusrikka ülesande kujundada 1980. aasta Moskva olümpiamängude raames toimunud jahiregati puhuks Tallinna linnakeskkond. Ajatu olümpiatule alus seisab Pirital siiani. Olümpia viis teda kokku Venemaa lennukitootja Tupoleviga, kes oli huvitatud kaasaegse disainiga tarbekaupade tellimisest. Koostöö oli edukas ja tootmisprofiil võimaldas ambitsioonikaid disainilahendusi, ulatudes köögiseadmetest haagismajadeni.

1980. aastate lõpus asutas Matti Õunapuu disainistuudio MaDis. Järgmise paari aasta jooksul töötas ettevõttes kaksteist andekat disainerit. Nõukogude aja lõpus viis uus aeg disainerid kokku Soome Helkama Grupiga. Matti ja tema kolleegide esitatud värsked külmiku ja pliidi disainilahendused üllatasid isegi soomlasi. Laialdaselt on tuntud Matti suusavutlarid. Mitmed ettevõtted on kasutanud tema ranget ja praktilist disainerikätt: näiteks on ta kujundanud Balteco vannid, kasutades nende uut tehnoloogiat, teedrajav seade doc@Home kuulutati Euroopa parimaks e-tervise tooteks, edust kannustatuna arendati maailmas laineid löönud kokkupandav tõukeratas Stigo.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles