Sügisel on suve silmad ja talve hambad! Olulisi töid, mida oktoobris aias kindlasti veel ära teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Puhasta kasvuhoone ja vii välja kõik taimejäänused, kasutatud nöörid ja toed.
Puhasta kasvuhoone ja vii välja kõik taimejäänused, kasutatud nöörid ja toed. Foto: Shutterstock

Oktoober värvib kogu aia erksatesse toonidesse, aga ilm hakkab näitama oma karmimat palet. Hortese aiandi tegusad rohenäpud annavad nõu, kuidas oma aeda külmemaks ajaks ette valmistama hakata!

Veel saad maha panna lillesibulaid. Praegu on kõige sobivam aeg tulbi- ja hüatsindisibulate istutamiseks. Samuti kestab veel ka püsikute ning puude-põõsaste istutamine või ümberistutamine aeg. Lisaks on hea aeg paljasjuursete hekitaimede istutamiseks.

Esimene öökülm

Pärast esimest öökülma võta peenrast üles daaliad ja gladioolid. Puhasta ja kuivata nende mugulad ja mugulsibulad ning pane jahedasse ja kuiva ruumi ületalve hoiule.

Terrassil olevad külmaõrnad taimed, nagu fuksia, viirpelargoon, inglitrompet või suurelehine hortensia on soovitatav tagasi lõigata ning jahedasse kohta talvituma tõsta.  

Püsikute ja köögiviljade koledaks läinud pealsed lõika maha ja kogu kokku. Haigustunnustega pealseid ära komposteeri, need kas põleta või vii jäätmejaama. Dekoratiivsemad pealsed jäta talveks aeda kaunistama.

Kuu lõpus jõuab kätte aeg rooside kinnikatmiseks. Lõika peenraroosid u 30 cm kõrguselt maha, eemalda lehed ja kuhja vartele mõned labidatäied mulda ning kuhja peale kas oksi või lehti. Jälgi siiski, et sa ei teeks seda liiga vara, muidu satuvad taimed ummuksisse ning see ei ole neile hea. Lehtpuude ja -põõsaste mahalangenud lehti kasuta peenral multšiks või valmista neist komposti. Samuti sobivad need hästi talvekatteks.

Võimaluse korral niida veel viimast korda muru, misjärel puhasta niiduk, vaheta õlid ja peida see talvekorterisse. 

Aeg talvituma hakata!

Talve eel tuleb köögiviljapeenardele komposti panna ning peenramaa seejärel läbi kaevata. Sellega vähendad mulla pealmises kihis talvituvate kahjurite arvu, samuti parandad mulla struktuuri ja veerežiimi.

Kogu saaki: vii talveõunad keldrisse või mõnda jahedasse ruumi hoiule. Puhasta kõigi viljapuude alused, samuti köögiviljapeenrad mädanenud viljadest, pealsetest ja lehtedest - see on kahjurite ja haigustekitajate vältimiseks äärmiselt oluline!

Enne kui kokku pakid, puhasta ka oma kasvuhoone. Vii välja kõik taimejäänused, kasutatud nöörid ja toed ning desinfitseeri ja pese kõik pinnad. Ära unusta varuda taimede talvitamiseks vajalikku: talveloori, pakasekangast, varjutuskangast, kuiva turvast ja kuuseoksi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles