TAIMED KUI TUNNISTAJAD ⟩ Tallinna botaanikaaed ootab Artishoki kunstibiennaalile!

Kodu.postimees.ee
Copy
Herbaarslaid, Marit Mihklepp.
Herbaarslaid, Marit Mihklepp. Foto: Erakogu

Artishoki kunstibiennaal on Eestis ainulaadne näituseformaat, mis toob iga kord erinevas asukohas kokku kümme kunstnikku ja kümme kriitikut. Tänasest algav Artishoki biennaal pealkirjaga «Taimed kui tunnistajad» toimub esmakordselt Tallinna botaanikaaias.

Järjekorras kaheksas Artishoki biennaal kannab pealkirja «Taimed kui tunnistajad» ning kutsub külastajaid mõtisklema taimede teadvuse üle. Rahvusvahelise taustaga kunstnikud ja kirjutajad nii Eestist kui välismaalt loovad põneva koosluse kunsti ja eluslooduse ning teksti ja kujutise vahel. Kunstibiennaal algab kümnepäevase avamismaratoniga, mille jooksul esitletakse igal õhtul üht uut kunstiteost ning igast tööst kirjutatakse kümme kunstikriitilist teksti. Viimase kunstiteose lisandumisega 8. oktoobri õhtul avaneb kõiki teoseid koondav näitus, mis jääb avatuks 30. oktoobrini.

Abilinnapea Kaarel Oja tunnustab Artishoki tiimi tööd korraldada biennaali üllatavates asupaikades, pakkudes seeläbi külastajatele uutmoodi kunstikogemust.

«Varasemalt on Artishoki biennaali külastajad saanud sündmuse raames külastada tuntud näitusemajade kõrval ka Balti jaama endist ootepaviljoni, NO99 teatrit ning eri paiku Tallinna linnaruumis. Seekord on rõõm sammud seada Tallinna Botaanikaaia poole. 8. Artishoki biennaali kunstnike nimekirjas on ka arhitekte, koreograafe ja filimitegijad, mistõttu võime julgelt öelda, et sel sügisel on botaanikaaed kasvulavaks mitte ainult taimedele, vaid ka hübriidsetele kunstiteostele,» rääkis abilinnapea.

Artishoki biennaali kuraator Ann Mirjam Vaikla rääkis, et sündmuse puhul on tegemist hea koostööga kunstivaldkonna ja linna vahel. «Kunstnikud ja loovisikud moodustavad minu jaoks linna «võimendi» – kriitilise mõtlemise ja kunstilise eneseväljenduse kaudu on neil võime luua lisaväärtust olemasolevatele kohtadele ja infrastruktuuridele linnas. Seetõttu on mul hea meel, et üks omaalgatuslik kunstisündmus nagu seda on Artishok, teeb käesoleval aastal koostööd Tallinna linna ja Botaanikaaiaga. Usun, et kasu ja rõõm on siinkohal mõlemapoolne,» lisas Vaikla.

8. Artishoki biennaali «Taimed kui tunnistajad» avamismaraton algas 29. septembril. Maraton lõpeb 8. oktoobri õhtul botaanikaaia välialal etenduskunstnik Liisa Saaremäeli installatsiooni «Private Party» esitlusega, millele järgneb biennaali näituse avamine palmimajas.

Biennaal jääb avatuks oktoobri lõpuni ning toob külastajateni kokku kümme uut kunstiteost ja sada kunstikriitilist teksti. Osalevad kunstnikud Sveta Grigorjeva, Aksel Haagensen, Alevtina Kakhidze, Sandra Kosorotova, Paul Kuimet, Marit Mihklepp, Liisa Saaremäel, Shubhangi Singh, Urmo Vaikla & Mikk Meelak, Ulla Alla & Merilin Kaup & Mari Möldre & Margus Tammik. Osalevad kirjutajad on Leslie Moody Castro, Evie Evans, Piret Karro, Maria Helen Känd, Inga Lāce, Peeter Laurits, Tamara Luuk, Mattias Malk, Margit Mutso, Triinu Kööba & Elisa-Johanna Liiv.

Lisainfot leiab SIIT ja SIIT.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles