«Salati, mille saab teha kaussi, saab keerata analoogselt ka täisterajahust küpsetatud tortilla vahele. Igaüks saab leida just endale kõige sobivama ja maitsvama lahenduse. Sõna rämpstoit kui selline on nii õudne. Minu mõistus ei taha sugugi uskuda - kui midagi on rämps, siis see ei saagi ju olla toit. Ainuüksi juba antud sõnaühend on täiesti vastuvõetamatu,» rääkis tippkokk.
Kivisalu rääkis lähemalt ka kiir- ning tänavatoidu trendidest Eestis. «Meie inimesed on hästi palju reisinud. Nii pakkujad kui ka tarbijad. Julgelt võib öelda, et Eesti kiirtoidu maastik mitmekesistub ja seda meeletu tempoga. Mingi pakutav valik tuleneb kindlasti ka tehnoloogiast. Mis seal salata, kõige kiirem töötlemine toimub fritüüris. Sealt tulevad nii friikartulid kui ka muud taignasse kastetud friteeritud tooted, ka taimsed ampsud,» rääkis ta.
«Kui fritüüris on puhas õli ja temperatuur on õige, siis see toode ei ima nii palju rasva endasse, kui esmapilgul tundub. Kui me vaatame Aasia riike, siis seal on õlis küpsetamine hästi levinud. Samas, ülekaalulisi inimesi seal väga ei kohta. » lisas Kivisalu.
Tippkokk märkis, et populaarsust kogub tänavatoidu seas ka erineval viisil pakutav värske kraam. «Trendikad on värskelt kokku pandud toidud - näiteks salatid, ükskõik mille vahel ja pealt serveeritavad. Tehnoloogiapõhiselt on seda muidugi ka lihtne teha,» sõnas ta.
«Paljudes riikides on levinud üsna kummaline kliendikäitumine, nii ka Eestis. Kui tarbija käest küsida, mida ta eelistab, tuleb peamiselt vastuseks tervislik valik. Eestlaste puhul rukkileib, salat, köögiviljad ja vähem liha. Kui vaatame oma müüke, siis sai ikka ruulib - mida valgem, seda parem. Jutt ja ostukäitumine lähevad veidi lahku. Mina leian, et kui burger ja friikartulid ei ole just igapäevane toit ning ülejäänud ajal süüakse mõistlikku segatoitu, siis mina ei näe selles midagi halba,» sõnas Indrek Kivisalu raadio Elmar hommikuprogrammis.
Kõik toiduhuvilised saavad eesoleval nädalavahetusel koguneda Toidumessil Tallinnas ja viia end kurssi kõige sellega, mida moodne toiduturg täna pakub. FoodFest toob 29. septembrist kuni 1. oktoobrini Eesti Näituste messikeskusesse Eesti toiduainetööstuse, toitlustuse, hotellinduse, kaubanduse ja valdkonnaga seotud alade esindajad. Oodatud on toiduala profid lähinaabrite juurest.
Kaks esimest messipäeva on üritus avatud vaid ärikülastajatele. Laupäeval, 1. oktoobril on messile oodatud ka toidusõbrad. Profilt profile programmis on traditsioonilised erialaliitude teabepäevad, tootekonkursid, toodete hindamised ning kutsealakonkursid. Tippesinejatega seminarid toovad kuulajateni päevakohast teavet, suundumusi ning kogemusi nii Eestist kui mujalt maailmast.
Kuula Indrek Kivisaluga tehtud intervjuud SIIN.