Kummutame müüte: kas kiirtoit saab olla tervislik? (1)

Raadio Elmar
Copy
Foto: Shutterstock

Toidumess Tallinn FoodFest toimub sel nädalavahetusel juba 29. korda ja Eesti Näituste messikeskusesse oodatakse tuhandeid oma ala asjatundjaid. Raadio Elmar hommikuprogrammis rääkis tippkokk ja mitmete raamatute autor Indrek Kivisalu. Jututeemaks kiirtoit ja tänavatoit, mida pakutakse suurüritustel üha rohkem - uurisime, mil moel saab see valik olla meile toitev ning tervislik?

«Tänapäeval on väga keeruline tõmmata selget joont - kust algab kiirtoit ja lõpeb mingi muu toit. Meil puudub otsene ja ühene definitsioon. Kiirtoit on ilmselt midagi sellist, mida me saame kiirelt kätte ja saame kiirelt söönuks. See on vastandiks slow food'ile, mis peab juba oluliselt kauem keema ja küpsema,» rääkis Indrek Kivisalu raadio Elmar hommikuprogrammis. 

Tippkokk selgitas, milliseid suupisteid me oleme harjunud nimetama tänavatoiduks. «See kõhutäis on tarbijale sellisel viisil valmis tehtud, et on käigu pealt võimalik kohe ära süüa. Leian, et kiirelt valmiv või kiirelt tarbitav toit ei pea olema ilmtingimata ebatervislik. Veelgi enam, ebatervislikkus on samuti üsna subjektiivne asi,» sõnas ta.

«Süsivesikuid, rasvu ja suhkruid on meil eksisteerimiseks vaja. Iseasi, kas need ained on sellises vahekorras nagu mõistlik ja kas kogus on kehale hea. Tervislikke valikuid saame täpselt samamoodi teha ka kiirelt süües, olgu selleks toiduks siis näiteks toitvad salatid või võileivad. Ka võileib võib olla tervislik, eriti kui teeme selle kiudainerikka leiva vahele ja lisame sinna väärtuslikku valku. Saab lisada toitva lihalõigu või taimse proteiini, kõik on tänapäeval võimalik,» rääkis Kivisalu. 

Kiirtoit kui selline on nime poolest teatud kuvandiga. Kivisalu sõnul võib oma eelarvamusest lahti lasta ja uudistada julgelt, mida turul pakutakse. «Kiirtoitu ei pea vältima nime pärast. Ilmselt muidugi, ükski kiirtoidu müüa ei väida enam täna, et ta müüb kiirtoitu. Sellist silti kioski peal ei ole tavaliselt. Kõik pakuvad siis kas head ja maitsvat...või tervislikku toitu. Mina ei liigitaks enam, et kõik mis kiire, see on halb,» tunnistas Kivisalu.

«Salati, mille saab teha kaussi, saab keerata analoogselt ka täisterajahust küpsetatud tortilla vahele. Igaüks saab leida just endale kõige sobivama ja maitsvama lahenduse. Sõna rämpstoit kui selline on nii õudne. Minu mõistus ei taha sugugi uskuda - kui midagi on rämps, siis see ei saagi ju olla toit. Ainuüksi juba antud sõnaühend on täiesti vastuvõetamatu,» rääkis tippkokk. 

Kivisalu rääkis lähemalt ka kiir- ning tänavatoidu trendidest Eestis. «Meie inimesed on hästi palju reisinud. Nii pakkujad kui ka tarbijad. Julgelt võib öelda, et Eesti kiirtoidu maastik mitmekesistub ja seda meeletu tempoga. Mingi pakutav valik tuleneb kindlasti ka tehnoloogiast. Mis seal salata, kõige kiirem töötlemine toimub fritüüris. Sealt tulevad nii friikartulid kui ka muud taignasse kastetud friteeritud tooted, ka taimsed ampsud,» rääkis ta.

«Kui fritüüris on puhas õli ja temperatuur on õige, siis see toode ei ima nii palju rasva endasse, kui esmapilgul tundub. Kui me vaatame Aasia riike, siis seal on õlis küpsetamine hästi levinud. Samas, ülekaalulisi inimesi seal väga ei kohta. » lisas Kivisalu.

Tippkokk märkis, et populaarsust kogub tänavatoidu seas ka erineval viisil pakutav värske kraam. «Trendikad on värskelt kokku pandud toidud - näiteks salatid, ükskõik mille vahel ja pealt serveeritavad. Tehnoloogiapõhiselt on seda muidugi ka lihtne teha,» sõnas ta.

«Paljudes riikides on levinud üsna kummaline kliendikäitumine, nii ka Eestis. Kui tarbija käest küsida, mida ta eelistab, tuleb peamiselt vastuseks tervislik valik. Eestlaste puhul rukkileib, salat, köögiviljad ja vähem liha. Kui vaatame oma müüke, siis sai ikka ruulib - mida valgem, seda parem. Jutt ja ostukäitumine lähevad veidi lahku. Mina leian, et kui burger ja friikartulid ei ole just igapäevane toit ning ülejäänud ajal süüakse mõistlikku segatoitu, siis mina ei näe selles midagi halba,» sõnas Indrek Kivisalu raadio Elmar hommikuprogrammis. 

Kõik toiduhuvilised saavad eesoleval nädalavahetusel koguneda Toidumessil Tallinnas ja viia end kurssi kõige sellega, mida moodne toiduturg täna pakub. FoodFest toob 29. septembrist kuni 1. oktoobrini Eesti Näituste messikeskusesse Eesti toiduainetööstuse, toitlustuse, hotellinduse, kaubanduse ja valdkonnaga seotud alade esindajad. Oodatud on toiduala profid lähinaabrite juurest.

Kaks esimest messipäeva on üritus avatud vaid ärikülastajatele. Laupäeval, 1. oktoobril on messile oodatud ka toidusõbrad. Profilt profile programmis on traditsioonilised erialaliitude teabepäevad, tootekonkursid, toodete hindamised ning kutsealakonkursid. Tippesinejatega seminarid toovad kuulajateni päevakohast teavet, suundumusi ning kogemusi nii Eestist kui mujalt maailmast.

Kuula Indrek Kivisaluga tehtud intervjuud SIIN

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles