:format(webp)/nginx/o/2022/09/29/14864552t1h4303.jpg)
Nullist supi valmistamine tundub suhteliselt lihtne – viska aga koostisosad potti ja lase keema. Kuid väikesed vead võivad supi maitse ja tekstuuri tuksi keerata. Ja kuna suppide valmistamine võtab kaua aega, on see masendav, kui lõpptulemus on mingi lörr.
Professionaalsed kokad jagavad tarkusi, et kõik saaksid sügisel-talvel suurepäraseid suppe valmistada.
Viga nr 1: liiga palju või vähe soola
Kui retseptis on kirjas, et lisa üks teelusikatäis soola, ei tähenda see ilmtingimata, et supp tuleb ideaalse maitsega. Kõige tähtsam on ise vahepeal maitsta ning mitte reptseptist kramplikult kinni hoida. Soola õiges koguses lisamine võib olla keeruline, sest supi keetmisel vedelik aurustub ja supp muutub soolasemaks. Kokad soovitavad panna natuke soola alguses, vahepeal ja lõpus, kui supp on peaaegu valmis.
Kui panid kogemata liiga palju soola, lisa supile kartulitükke, mis soola endasse imevad; lisa rohkem vedelikku (näiteks puljongit) või rasva (koort). Viimase abinõuna lisa natuke kõike, mida juba on supis.
Viga nr 2: paned kõik koostisained korraga sisse
Oma olemuselt on supp koostisosade keetmine puljongis. Kuid see ei tähenda, et paned liha ja köögiviljad lihtsalt keevasse vedelikku ja asi ants.
Maitseid tuleb tasapisi üles ehitada. Alustuseks praadige natuke toiduaineid, mis annavad supile maitse (sibul, küüslauk, porgand, seller, ingver) ja pruunistage liha (vorst, kana, veiseliha, sink, peekon). Maksimaalse maitse jaoks lisage algul tugevamaid maitsetaimi, nagu tüümian, rosmariin ja loorberileht. Lõpus lisa peenemaid maitsetaimi, nagu petersell, basiilik ja koriander.
Viga nr 3: ei keeda suppi piisavalt kaua
Hea supp võtab aega ja seda tuleb valmistada madalal tulel ja aeglaselt. Kõige parem on keeta õrnalt, sest siis jõuavad kõik maitsed välja tulla ning saab tasakaalustatuma, maitsvama supi. Ei ole kindlat reeglit, kui kaua täpselt suppi keeta, sest see sõltub koostisosadest.
Köögiviljasupid võivad valmida juba 45 minutiga, samas kui ube ja muid kaunvilju sisaldavad supid vajavad keemiseks umbes tund kuni poolteist. Veiselihapõhised supid tahavad keeda üks-kaks tundi, et liha muutuks pehmeks.
Viga nr 4: jätad alati kaane peale
See sõltub supist. Kaunviljadega suppe on hea kaanega katta, et minimeerida aurustumist ja vältida liiga paksu suppi.
Puljongisuppidel on hea lasta vahepeal kaaneta podiseda ja madalal kuumusel keetes kontrollida, kui palju vedelikku on aurustunud. Aurustunud vesi ka intensiivistab maitset.
Viga nr 5: keedad kõiki koostisosi sama kaua
Et kartulid poleks toored ega porgandid lödid, lisa koostisained suppi vastavalt nende keetmisajale. Alusta kõige raskemate köögiviljade, näiteks kartulitega. Kaunviljade keetmine võtab ka kaua aega, mistõttu tuleks need lisada esimesena. Pehmemad või külmutatud köögiviljad tuleb lisada hiljem, vahendab Huffington Post.