EKSPERT 3 väga head võimalust, kuidas teise samba raha kinnisvarasse investeerida

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Tänavu teises kvartalis võtsid Eesti inimesed teisest pensionisambast välja 100 miljonit eurot rohkem kui sinna maksetena laekus. Stopp! Kiire inflatsiooniga kasvab surve aastatega kogutu lühikese ajaga ära kulutada, aga tegelikult on igaühel võimalik oma pensioniraha ka kinnisvarasse investeerida, soovitab 1Partner Kinnisvara elamispindade tegevjuht Meelis Ränk.

«Praegusel ajal on väga lihtne oma pensionsammas niisama ära kulutada, aga vähekenegi tulevikule mõeldes ei tasu sääste muidugi sirgeks lüüa ega ka sularahas hoida, vaid varadesse paigutada,» soovitab Ränk.

Mullu septembris teisest pensionisambast lahkumise ajal oli keskmine väljavõetav summa ligikaudu 8500 eurot, kusjuures kahe pereliikme peale kokku saab ka uue investeeringu «algkapitali» kahega korrutada. Kuigi esmapilgul kinnisvaras sellise summaga naljalt mägesid ei liiguta, siis on 1Partneri elamispindade tegevjuhi sõnul tegelikult investeerimiseks lausa kolm lihtsat võimalust ikkagi olemas.

Esimene võimalus, kuigi eeldab tõenäoliselt täiendavate säästude olemasolu, on kasutada summat sissemaksena korteri või maja ostmiseks. Olgu üüripinnalt oma korterisse kolimine või investeering üürikinnisvarasse – ostuhetkest alates hakkad kasvatama oma varusid.

Teine võimalus on remontida sulle juba kuuluvat kinnisvara. Targalt planeeritud parendustööd mitte ainult ei tõsta kinnisvara väärtust, vaid aitavad koheselt kokku hoia näiteks jooksvate kommunaalkulude vähenemise kaudu. Kõigele lisaks tõuseb värskelt remonditud kodus ka Sinu igapäevane elukvaliteet.

Kui esimese võimaluse peale hammas ei hakka ja teine on juba hiljuti ära tehtud, siis on ka kolmas võimalus raha kinnisvarasse paigutada – need on kinnisvarafondid, mille osakuid saab vabalt soetada. Jah, päris oma maja see ei ole, aga säästude suhteliselt madala riskiga varaklassi investeerimine on see ikkagi.

Kui ükski neist kolmest eelkirjeldatud variandist mingil põhjusel ei kõneta, siis on paljudel inimestel tegelikult veel üks võimalus - maksta pangale tagasi kodulaen, mis tõusva euribori tingimustes aitab vähendada kohustusi ja võimaldab seeläbi tulevikus säästetavaid summasid investeerima asuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles