Uuring: 71 protsenti eestlastest ei pööra kodusele õhule tähelepanu

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

2020. aastal Philipsi poolt läbi viidud uuringu kohaselt ei pööra 71 protsenti eestlastest kodusele õhukvaliteedile mingisugust tähelepanu, samas on saastunud õhk kodus ligi poolte allergia ja hingamisteedega seotud haiguste põhjustajaks Eestis. Allergilisi reaktsioone tekitavad ka tolmulestad ning lemmikloomade karvad.

«Õhu kvaliteedile võiksime pöörata sama palju tähelepanu kui mitmekülgsele toitumisele ja liikumisele. Väsimus, halb enesetunne ja allergiline nohu on vaid mõned sümptomid, mis viitavad ebakvaliteetsele õhule kodus. Kvaliteetne õhupuhastaja võib olla üks võimalus hoida tubane õhk puhas,» ütles Kaja Julge.

Julge sõnul võivad Eesti inimesed algaval talvel energiakriisi tõttu hakata tube vähem tuulutama ja see võib mõjuda halvasti allergikutele ning tundlike hingamisteedega inimestele.

«Kütteperioodil hakkab Eesti inimesi kimbutama lisaks ka liiga kuiv õhk, mis võib põhjustada ülemiste hingamisteede limaskestade kuivust ning sellega kaasnevat ärritust nii ninas kui kurgus. Kuiva õhu toimel väheneb ka hingamisteede limaskestade haiguste vastane kaitse ja suureneb vastuvõtlikkus viirusnakkustele,» rääkis Julge, kelle sõnul võiks suhteline õhuniiskuse tase kodus jääda 40-60 protsendi vahele.

Sobiva seadme leidmiseks tasub allergikutel teha veidi kodutööd. Eesti Allergialiit tunnustas sel aastal allergikutele sobivaks Euroopa allergiauuringute keskuse sertifikaadiga Philips 4000i õhupuhastaja, mille võimekust testiti tänavu aprillis ja mais 20 ruutmeetri suuruses ruumis ja see vastas tootja poolt välja antud lubadustele.

«Eesti Allergialiit tunnustab» märgist jagatakse toodetele, mis on ohutud, usaldusväärsed, ei sisalda allergeenseid aineid ega ülitundlikkust tekitavaid koostisosi. Märgiga tunnustatud toodetel on juba olemas efektiivsuse ja ohutuse sertifikaadid või neid testivad erapooletud eksperdid. Ka patsientide tagasiside on märgise välja andmisel oluline.

Philipsi 4000i õhupuhastaja on saanud Euroopa allergiauuringute keskuse sertifikaadi ning õhupuhastajaid kasutatakse mitmes Inglismaa algkoolis üleüldise õhukvaliteedi parandamiseks ja kontrollimiseks.

2020. aasta märtsis tehnoloogiaettevõtte Philipsi poolt Baltimaades läbiviidud uuringus osales 1000 inimest Eestist, 1005 inimest Lätist ja 1017 inimest Leedust vanuses 18-74.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles