NÄDALA RETSEPTID Kokka nagu aasta kokk! Helena Vallimäe kihiline kaerakamamaius

Britt Rosen
Copy
Võistlusdesserdist inspireeritud: kaerakamamaius koduses kihilises võtmes.
Võistlusdesserdist inspireeritud: kaerakamamaius koduses kihilises võtmes. Foto: Eero Vabamägi

Toidumessil aasta koka võistluse võitnud Helena Vallimäe restoranist Wicca tunneb end kõige kindlamalt magusaköögis.

Võistlus oli tasavägine ja punktilahing käis pisidetailides. Võitjad on kõik kuus finalisti ja Eesti kokkade maitsemeel kõrgel tasemel, kiidab Eesti Peakokkade Ühenduse president Taigo Lepik.

Aasta kokk soovitab mõnusaks sügisroaks panna paari nuikapsast ja õuna.

Kõigepealt lõhnas Tallinna toidumessi FoodFest aasta koka valimiste köögiboksides ahvena, siis Äntu mõisa mahebroileri ja nuikapsa ning lõpuks kaera järele. Need kõik olid võistlusel kokkadele ette antud kohustuslikud toorained, millega oma kokanduslikku loomingulisust, fantaasiat ja kulinaarseid oskusi näidata.

Juba 1995. aastast Eesti Peakokkade Ühenduse korraldatud võistluse kuuel tänavusel finaali jõudnud andekal toidumeistril tuli valmistada kalast eelroog, kanast ja nuikapsast pearoog ning kaerast-kaerasaadustest veganimagustoit. Aega anti selleks kõigeks viis ja pool tundi.

Tasavägises mõõduvõtmises end esikohale ja «Aasta kokk 2022» tiitlile võistelnud Helena Vallimäe võistlusroad kõlavad tavalisele söögitegijale või hobikokkajale kui kõrgem matemaatika. Tema eelroog, mille peategelaseks oli ahven koos kartuli ja mustjuurega, on taldrikul ja täpsemas sõnastuses palju keerulisem: ahvenarull, krõbe kartul, soe ahvenasült, linaseemne ning mustjuure krõps, porru-mustjuure kreem, vadakuvaht ja murulauguõli.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles