KOOSTÖÖ TRIUMF ⟩ Korteriühistute konkursil võidutsesid maapiirkonnad

Madis Kartau
, reporter
Copy
KÜ Alavere Kose mnt.22
KÜ Alavere Kose mnt.22 Foto: Raul Mee

Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) suurfoorumil selgusid tänavused parimad korteriühistud. Parim korteriühistu juht tegutseb Tartus, edukaim renoveerimisprojekt asub Harjumaal ja kõige kaunim koduümbrus Uuemõisa alevikus.

Juba kaheksateistkümnendat korda selgitati parimad kolmes kategoorias: ilus koduümbrus, parim korteriühistu juht ja edukaim renoveerimisprojekt.

Sarnaselt varasemale sõelus auhinnasaajad välja konkursi komisjon, kuhu kuulusid Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Tallinna Linnavaraameti ja Eesti Korteriühistute Liidu esindajad. Auhinnad anti üle reedel toimunud korteriühistute XXV suurfoorumil. «Selgi korral jagasime lisaks peaauhindadele silmapaistvatele korteriühistutele ja ühistujuhtidele välja eriauhindu,» kommenteeris Eesti Korteriühistute Liidu juhatuse liige

Loe ka seda: taalia veiniriiul tekitab Maarjas ahastust: täitsa lõpp, kui kallis elu Eestis on! 

Urmas Mardi
Urmas Mardi Foto: Kristel Trell

.Tema sõnul paistis tänavusel korteriühistute konkursil erakordselt silma maapiirkonnas asuvate korteriühistute tegevus. «See näitab, et ka väljapool suuri tõmbekeskusi on korteriühistud aktiivsed nii kortermajade renoveerimisel kui kauni koduümbruse loomisel,» kiitis Urmas Mardi.

Koostöö toob edu

«Auhinnasaajaid iseloomustab tihe ja tulemuslik koostöö nii kohalike omavalitsuste kui ka korterelamute renoveerimise teostanud ettevõtetega. Parimad ühistud ja ühistujuhid näitavad ilmekalt, kuidas korteriühistu on tihti terve kogukonna süda, mis koondab enda ümber kõik need osapooled, kelle ühises koostöös muutuvad kortermajad igas Eesti nurgas energiatõhusamaks ja elukeskkond kaunimaks,» tunnustas Mardi.

Loe ka seda: Heidi Hanso: «Ma ei tea kedagi, kes oma elektri eest nii vähe maksaks nagu mina»

Kategoorias «Ilus koduümbrus 2022» otsustas komisjon lisaks peaauhinnale tänavu välja anda kaks eriauhinda. Eriauhind, mille nimetuseks «Südamega loodud koduümbrus» läks Tallinna korteriühistule KÜ Kari 26. Mardi sõnul sooviti tunnustada korteriühistut, kus majaümbruse kaunid peenrad ja haljastuse planeerisid ja teostasid majaelanikud ise.

«Igal kevadel ja suvel istutavad vanemad majaelanikud lilli ning hoolitsevad nende eest, ühistu omalt poolt toetab igati seda, et kortermaja õu oleks majaelanikele justkui väike oma aed, lilledega ja rohelusega,» rääkis Urmas Mardi. «Iga peenra ja taime kohta on ühistul rääkida oma lugu, kes ja millal istutas ning kes selle eest hoolitseb.»

Teine eriauhind «Pilgupüüdja linnaruumis» läks Tallinna korteriühistule KÜ Õismäe tee 76, kes on loonud tiheasustusega suurpaneelelamute keskele stiilitundliku, kuid samas koduse haljastuse lahenduse. «Ka selles ühistus teostavad töid korteriühistu juhatus ja ühistu liikmed oma jõududega, koos istutatakse lilli ja põõsaid ning hoolitsetakse majaümbruse muru eest. Pottides kasvavaid puid, mis suveperioodil ehivad majaesist, kasutab ühistu talvel maja sees jõulukaunistuste osana,» tutvustas Urmas Mardi.

KÜ Õismäe tee 76
KÜ Õismäe tee 76 Foto: Raul Mee

Kaunis kodukant

Peaauhinnaga «Ilus koduümbrus 2022» pärjati KÜ KT 17 ehk korteriühistu Kaare tn 17, Uuemõisa alevikust Haapsalust. «Auhinna võitjat iseloomustab suur pühendumus oma koduümbrusele, valmisolek sellesse investeerida, ning oskus kaasata ilusa ja hubase elukeskkonna loomisse oma kogukonda,» rääkis Mardi.

Aastal 2016, kui ühistu viis läbi kortermaja rekonstrueerimise, leidsid elanikud, et töö ei ole tehtud enne, kui ka kogu majaümbrus on uuendatud. «Töid on tehtud järk-järgult, tihti kevadiste talgutena. Rahalist tuge saadi ka kohalikult omavalitsuselt,» rääkis Urmas Mardi.

«Majas elavad aiandushuvilised on oma jõud ühendanud ning aastate jooksul on elanike oma kuludega loodud maja ette imelised lillepeenrad ning lisaks viljapuudele istutati maja juurde ka mustsõstrapõõsad ja piparmünt – et elanikud saaks ikka kenasti kurke hapendada ja värsket münditeed juua,» muheles Mardi.

Regulaarselt värskendatakse mänguväljakut, et majaelanike lastel ja ka lastelastel oleks seal ohutu mängida. «Ühistu mänguväljakut kasutavad ka ümberkaudsete majade lapsed ja nüüdseks on ühistu mänguväljakust kujunenud kogukonna mänguplats,» tõi Mardi näite.

Kategoorias «Parim korteriühistu juht 2022» otsustas komisjon välja anda eriauhinna «Särav eestvedaja», mille pälvis KÜ Võibki juhatuse liige Sirli Paistu Kärkna külast (Tartu vald). Mardi sõnul sooviti tunnustada ühistujuhti, kes on kes on teinud maja järjepidevalt tööd, pälvides nii oma majaelanike kui temaga koostööd teinud ettevõtete tunnustuse.

«Majaelanikud ütlevad lausa, et vajadusel paneb karu ka tantsima,» muheles Mardi. «Elanike sõnul on tänu tema ettevõtmisele ja pealehakkamisele vuntsitud maja küla kõige ilusamaks ja paremaks majaks.» KÜ Võibki pälvis ka tänukirja eduka renoveerimisprojekti elluviimise eest.

Parim korteriühistu juht tuleb sedapuhku Tartust

Tiitliga «Parim korteriühistu juht 2022» pärjati Kuldar Põder, KÜ Kalda tee 30 Tartus (teise nimega korteriühistu Tareva). «Tänavust tiitlivõitjat iseloomustatakse kui uuendusmeelset ja karismaatiline juhti, tänukellele sai maja terviklikult rekonstrueeritud ning majandamiskulud läksid elanikele varasemast soodsamaks. Ühistu teenib ka tulu päikesepaneelide pargist,» tutvustas Urmas Mardi. Põneva ettevõtmisena korralda korteriühistu liikmetele näiteks avatud uste päevi «Suletud uksed» kus huvilistel on võimalik olnud tutvuda hoone nende osadega, kuhu elanikud igapäevaselt ei pääse. Planeerimisel on ka ühistu kohviku päev.

Renoveerimises edukaim 

Kategoorias «Edukaim renoveerimisprojekt 2022» otsustati välja anda eriauhind «Keskkonnaga harmoonias loodud renoveerimise terviklahendus», mille pälvisid kaks korteriühistut Põltsamaalt: KÜ Ringtee 4 ja KÜ Ringtee 5, mida juhib Karin Kurik.

«Need kaks väikest korteriühistut on viinud läbi tervikrekonstrueerimise, mille käigus hooned soojustati, vahetati küttesüsteem, paigaldati soojustagastusega ventilatsioon, uus vee- ja kanalisatsioonisüsteem, remonditi koridorid ning vahetati kõik aknad–uksed, sealhulgas ka kõik korterite uksed,» tutvustas Urmas Mardi.

Renoveerimist rahastati KredExi 50% toetuse abil ja et ühistud pankadest laenu ei saanud, võeti appi ka KredExi pakutav renoveerimislaen. «Pean oluliseks ühistute puhul oskust näha oma kodumaja osana laiemast elukeskkonnast. Oluliseks kaalukeeleks, miks nendes majades sooviti tervikrekonstrueerimine läbi viia, oli soov sobituda oma majaga seda ümbritsevasse kaunisse looduskeskkonda, kuna ühistud asuvad tuntud pargi kõrval. Taheti olla laiemas vaates üks energiasäästlik osa ilusast suurest tervikust,» tõi Mardi välja.

Mardi sõnul on tähelepanuväärne ka asjaolu, et kõnealuste korteriühistute liikmeskond koosneb valdavalt eakamatest elanikest - otsustamise ajal elas seal 81% eakaid vanuses 75- 93 eluaastat. «Koostöö ühistu, elanike ja töid teostanud ettevõtete vahel sujus aga väga hästi ja tulemusega on kõik rahul,» rääkis Mardi. Pärast renoveerimise lõppu said omavalitsuse osalise toetusega renoveeritud ka parklad ja korrastatud majaesised. Maja juurde loodi puhkenurk, mis on elanike seas väga populaarne.

KÜ Alavere Kose mnt.22
KÜ Alavere Kose mnt.22 Foto: Raul Mee

Peaauhind Anijale

Peaauhind «Edukaim renoveerimisprojekt 2022» läks aga sedapuhku Harjumaale – selle pälvis KÜ Alavere Kose mnt 22 Anija vallast. Ühistujuht Jaanus Kalev. Tegemist on korteriühistuga, mis viis läbi kortermaja tervikrenoveerimise omavahendite, SA KredExi ja kohaliku omavalitsuse toel. «Tervikrenoveerimise käigus vahetati täielikult välja majasisene küttesüsteem ja mindi põlevkiviõlilt üle soojustagastusega ventilatsioonisüsteemiga maaküttele, lisaks paigaldati katusele päikesepaneelid taastuvenergia tootmiseks 30kw ulatuses,» tutvustas Urmas Mardi tänavust kõige edukamat renoveerimisprojekti.

«Vahetati ka maja katus, soojustati pööning, paigaldati uued kolmekihilised pakettaknad, soojustati välisfassaad ning kaeti Marmoroci fassaadikiviga. Lisaks klaasiti rõdud, vahetati välisuksed ning uuendati kogu maja üldelektrisüsteem, uuendati parkimis- ja jalakäijate ala koos märgistusega ning kõige selle tulemusena saavutati energiasääst, tervislik sisekliima ja uueväärne elamu.»

«Sellise rekonstrueerimise teostamine on heaks näiteks, et korterelamuid on mitte ainult võimalik, vaid kindlasti ka vajalik renoveerida energiasäästlikuks mitte ainult linnas, vaid ka külakeskkonnas,» rõhutas Urmas Mardi. «Moodsa ja meeldiva elamispinna olemasolul ei rända inimesed maapiirkondadest välja, vaid pigem soovivad kolida linnast maale,» nentis ta. «Aitäh kõigile konkursil osalejatele, palju õnne veelkord kõikidele võitjatele ja julgustame kõiki ühistuid juba järgmisel aastal ka ise kandideerima!» kutsus üles Urmas Mardi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles