Estonia laevahuku ohvrite surnukuurina tegutsenud majas on nüüd pöörase hinnaga luksuskorterid (1)

Triin Palmipuu
, naine.postimees.ee ajakirjanik
Copy
Endine margariinitehas aadressil Lautatarhankatu 2, Helsingi
Endine margariinitehas aadressil Lautatarhankatu 2, Helsingi Foto: KLS

Kui Eesti ja Soome 1994. aasta 28. septembri hommikul ärkasid, oli juhtunud kohutav tragöödia. Parvlaeval Estonia hukkus 852 inimest. 

Tragöödia ajal tuli Soome riigil otsa vaadata küsimusele kuhu paigutada surnukehad. Selleks leiti koht vanas margariinitehases. Tänaseks on vana vabrik teinud läbi täieliku renoveerimisprotsessi ja Estonia parvlaeva huku järgselt surnukuurina tegutsenud majja on võimalik osta kahetoaline korter veidi enam kui poole miljoni euro eest. 

Riigi vana margariinivabriku hoone aadressil Lautatarhankatu 2, Helsinki, valmis 1924. aastal.

Hoone projekteeris Justiitsministeeriumi vanglahoolduse osakonna arhitekt Uno Sjöholm. Vangid rügasid tehase ehitustöödel.

Riigi margariinitehas alustas algselt tegevust Turus 1922. aastal, kuid kaks aastat hiljem kolis tootmine Helsingisse. Margariinivabriku peamised kliendid olid vanglad ja kaitsevägi. Hiljem müüdi margariini ka jaeklientidele. Margariini tootmine ei olnud kunagi väga suur. Tippajal on tehases olnud veidi alla 40 töötaja.

Margariin sõtkusid töölised suures osas käsitsi, misjärel see pakiti ja jahutati maa-aluses keldris. Kuigi tarbijaturule jõudis vaid väike kogus margariini, müüs ettevõte Helsingi piirkonnas endiselt Herkkumargariini toiduvalmistamiseks ja küpsetamiseks ning Sole lauamargariini hommikusöögilaudadele.

Vana vabrikuhoone on praegu elamukasutuses. Enne aastatel 2018-2020 tehtud põhjalikku renoveerimist oli hoone aastakümneid tühjana seisnud ja lagunes.

Margariinivabriku tootmine lõppes 1992. aastal. 1994. aastal oli hoone Estonia õnnetuses hukkunute kabel ja surnukuuriks. 

Pilte luksuslikest elamupindadest saab näha SIIN.

Korterid on seal väga kallid, kuid ka populaarsed. Viimati oli veel paar päeva tagasi müügis kahetoaline 63 ruutmeetri suurune korter, hinnaks krõbedad 544 000 eurot. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles