Elamispindade hinnatõus on vähetõenäoline, ent langusest ei saa veel rääkida

Kodu.postimees.ee
Copy
Tartu kortermajad. Pilt on illustreeriv.
Tartu kortermajad. Pilt on illustreeriv. Foto: Margus Ansu/Postimees Grupp

Elamispindade pakkumiste ja tehingute hinnad on jäänud samale tasemele, kus puudub konkreetne liikumise suund üles või alla, vahendab kinnisvaraportaal KV.EE. Kas suureneva pakkumise tingimustes, peaks ootama elamispindade hinnalangust? Või võiks optimistlikult oodata jätkuvat hinnatõusu?

Elamispindade müügipakkumiste keskmine hind kinnisvaraportaalis KV.EE tammub juba neljandat kuud sama koha peal 3400-3500 €/m² lähedal. Müügipakkumiste arv seejuures kasvab. Septembrikuine portaali KV.EE kuulutuste arv 4865 ületas aastatagust 22 protsendi võrra, mis hoiabki hindadel päitsed peas.

Aasta tagasi ületas nõudlus pakkumist

Veel aastake tagasi oli olukord vastupidine. Pakkumiste arv jäi vähemaks ja turul valitses kinnisvaradefitsiit. Nõudlus oli suur, ostjad olid nõud teineteist üle pakkuma – peaasi, et tehing tegemata ei jääks. Nii läks napi pakkumiste arvu juures tehingute hind üleloomulikult kiiresti üles.

Pakkumiste arvu langusest kasvule pöördumine ja nõudluse ehk ostuhuviliste vähenemine tähendavad, et pilt on radikaalselt muutunud. Uues kinnisvaraturukeskkonnas on iga ostuhuvilise kohta pakkumisel rohkem müügiobjekte.

Suurenev pakkumine laiendab ostjate valikuvõimalust ja võtab maha pinged, et ostuotsuse langetamisega tuleb tormata ning et koheselt mitteotsustamine võib tähendada kõrgemat hinda või sobilikust kinnisvaraobjektist ilmajäämist.

Kas muutunud olukord viib hinna alla?

Olukorras, kus trumbid on jagatud ostjate kätte, on õigustatud küsimus – kas peaksime ootama hinnalangust? Surve hindadele on igal juhul tugev. See ei saagi teisiti olla olukorras, kus müügihuvi tuleb turule juurde, kuid ostjaid jääb vähemaks. Hinnatõus on väga selgelt peatunud, mida näitab ka portaali KV.EE pakkumishindade horisontaalne liikumine.

Majandusprognoosid ootavad käesoleva aasta teiselt poolelt ja 2023. aasta esimeselt poolelt lühiajalist ja teravat majanduslangust. Käesolevalt 2022. aastalt või järgmiselt aastalt oodatakse aasta keskmisena siiski pigem majanduskasvu peatumist kui langust.

2023. aasta teises pooles võiks majandusprognooside alusel hakata majandus liikuma taastumise kursil. Seejuures näeme nii sel kui järgneval aastal väga tugevat majanduse nominaalset kasvu.

Hinnalangus võib kinnisvaraturust mööda minna

Majandusprognoosidest lähtudes võiks optimistina prognoosida, et elamispindade hinnad jäävad eelkõige tugeva majanduse nominaalkasvu, inflatsiooni ja endiselt tugeva tööturu tingimustes praeguse hinnataseme lähedale.

Mõningane ajutine kinnisvara nominaalse hinnalangus ei ole sugugi välistatud, kuid aasta baasil võrrelduna olulist hinnalangust ootama ei peaks. Kui üldse… Hinnatõusu ootused tuleks lähiajaks igal juhul maha matta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles