ANALÜÜS Hinnatõus sunnib Eesti inimesi varastatud toidukaupa ostma

Kodu.postimees.ee
Copy
A1000 Market Lasnamäel. Pilt on illustreeriv.
A1000 Market Lasnamäel. Pilt on illustreeriv. Foto: Eero Vabamägi/Postimees Grupp

Varguskatsed Eesti toidupoodides on sagenenud ning suurtes kogustes proovitakse varastada toidukaupu, mida müüa edasi kriisiajal kasvaval mustal turul, analüüsib Viking Security turvajuht Andrei Teivas viimaste nädalate statistikat.

Teivas sõnul on üle Eesti toidupoodidest kogutud andmetest näha trendi, kus veidi kallimate toidukaupade vargusi üritatakse tavapärasest varem juba septembris.

«Tavaliselt on selliseid katseid rohkem enne jõule, aga ilmselt sel aastal avaldab mõju toidukaupade hinnatõus,» rääkis Teivas.

Teivase sõnul torkab tänavu silma ka varastele huvi pakkuvate kaupade sortiment. «Kõige odavamat igapäevast toitu pigem ei üritata varastada, aga lisaks tüüpilisele 60-80 eurosele konjakile riskitakse nüüd vargusega ka näiteks kuue-seitsme euroste pähklite pärast,» ütles turvajuht ning lisas, et ka mahud, mida üritatakse varastada, on suured.

Näiteks üle-eelmisel neljapäeval prooviti varastada 600 euro väärtuses kohvi ja pähkleid, eelmisel teisipäeval taas 300 euro eest kohviube.

«See tähendab, et ligi 20 kohvipakki üritati salaja korraga poest välja viia. Kogused viitavad sellele, et neid kaupu ei proovitud varastada endale, vaid neid loodeti niiöelda mustal turul edasi müüa. Näib, et hinnatõusu tõttu on inimesed kahjuks rohkem valmis ostma kahtlastest kanalitest pakutud kaupa, peaasi, et odavamalt saab,» selgitas ekspert.

Teivase sõnul üritavad vargad suuremat kogust kaupa tihti peita spordikotti. «Proovitakse jätta muljet, et tullakse trennist. Kindlad märgid lubavad sellise katse läbi näha, aga isegi need proovimised ise viitavad, et vargad on sel sügisel aktiivsemad. Seega tasub kõigil ka enda vara suhtes tähelepanelikum olla,» soovitas turvajuht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles