Kuue kuu euribor kerkis üle kahe protsendi

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Kui euribor tõuseb, siis tõuseb ka laenumakse, kui euribor langeb, siis laenumakse väheneb.
Kui euribor tõuseb, siis tõuseb ka laenumakse, kui euribor langeb, siis laenumakse väheneb. Foto: Pexels / CC0 Licence

Kuue kuu euribor, millega on seotud enamik Eestis antud kodulaenudest, tõusis üle kahe protsendi, vahendab ERR-i portaal

Aastaid negatiivsena püsinud Euroopa pankadevahelise rahaturu intressimäär euribor jõudis tänavu juunis nulli ja on alates sellest jõudsalt kerkinud. 11. oktoobril tõusis kuue kuu euribor 2,003 protsendini.

Eesti inimestele on kuue kuu euriboril suur mõju seetõttu, et enamik Eestis antud kodulaenudest on sellega seotud ning euribori tõus tähendab seega ka laenumaksete suurenemist.

Vaata ka: KALKULAATOR 〉 Vaata, kui palju euribori tõus su rahakotti kergendab

ERR kirjutab, et Eestis on viimase paari aasta keskmine eluasemelaenu suurus 100 000 eurot ja laenu kestus 20–30 aastat. Kui kuue kuu euribor tõuseb ühe protsendipunkti võrra, tähendab see niisuguse laenu puhul igakuise laenumakse suurenemist 55–60 euro võrra.

Laenusaajate intressimäär koosneb baasintressist, milleks on kuue kuu euribor ja marginaalist. Kuue kuu euribor muutub iga kuue kuu järel. Marginaal ei muutu ja võib olla sama kuni laenuperioodi lõpuni, kui laenulepingus ei tehta muudatusi. Seega laenusaajatel tuleb arvestada ühe muutujaga ja see on euribor. Mida kauem ollakse laenu maksnud, seda vähem euribori tõus makset mõjutab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles