SÕNA EKSPERDIL Lehed võiks ära koristada nendest aedadest ja kohtadest, kus on soov hoida ilusat muruvaipa (2)

Kodu.postimees.ee
Copy
Ohutuse huvides tasub lehed ära koristada ka kõvakattega kõnniteedelt.
Ohutuse huvides tasub lehed ära koristada ka kõvakattega kõnniteedelt. Foto: Shutterstock

Sügisel aias vedelevaid lehti vaadates tekib paljudel küsimus, kas need tuleks enne talve ära koristada või mitte. Milleks lehti koristada ning milliste tööriistade ja töövõtetega saab selle tüütu kohustuse endale lihtsamaks muuta, räägib Husqvarna tootespetsialist Timmo Kõrran.

Lehed kõdunevad üldjuhul kaua ning maapinnale jäänud lehekiht on hea pelgupaik erinevatele haigustele ja ka kahjuritele, kes seal talve soojas mööda saadavad. Samuti saab lehekihi all mõnusalt kasvada ja laieneda kevadeti paljusid aiaomanikke kimbutav lumeseen. Kui sügisel lehekiht koristamata jätta, võib kevadel välja tulla tugevasti kahjustunud ja laiguline muru, mida tuleb hakata uuesti tervisele putitama. Seega tasub sügisel lehed ära koristada nendest aedadest ja kohtadest, kus on soov hoida ilusat muruvaipa. Lehed võib maha jätta aga seal, kus muru väljanägemine nii oluline ei ole, näiteks viljapuude all, liigirikkust hoidvas aianurgas jm.

Ohutuse huvides tasub lehed ära koristada ka kõvakattega kõnniteedelt, sest märjaga muutuvad lehtedega kaetud teed väga libedaks ning on suur oht libastuda või kukkuda.

Millega ja kuidas lehti koristada?

Lehtede koristamiseks on erinevaid vahendeid. Koduaedades vast kõige levinumad on reha ja luud, millega saab lehed vallidesse koondada, et sealt need käsitsi kärusse või näiteks kompostrisse tõsta. Reha ja luud on universaalsed töövahendid ükskõik milliste lehtede (nii kuivade kui märgade) koristamiseks ning sobivad hästi neile, kes tahavad aias rohkem aega veeta ja ühendada aiatööd füüsilise koormusega.

Lehepuhureid näeb praegu küll rohkem parkides ja avalikus ruumis, kuid vaiksemad ja kergemad akutoitel töötavad lehepuhurid on jõudnud ka koduaedadesse. Suurema koguse lehtede koristamisel on need kuldaväärt abilised. Sarnaselt rehale või luuale saab ka puhuriga lehed vallidesse koondada, et need seejärel kompostikasti või mujale tõsta.

Lehepuhuri kasutegur tuleb eriti hästi välja suuremates aedades ja suurema hulga lehtede koristamisel. Võrreldes reha või luuaga on lehepuhur oluliselt kiirem, võimaldades suure hulga lehti kokku kuhjata väga kiiresti. Ka lehepuhuriga saab kokku puhuda nii märgasid kui kuivi lehti. Üks lehepuhuri suurtest eelistest on ka see, et puhuriga saab lehed ära puhuda ka kitsastest käikudest, kuhu teiste tööriistadega ligi ei pääse, samuti lillepeenardest.

Lehtede koristamiseks võib kasutada ka tavalist kogujaga muruniidukit. See sobib kuivade lehtede koristamiseks keskmisega suurusega aiast. Puhuri või rehaga kokku kuhjatud lehtedest võib niidukiga läbi sõita, mis lehed peenestab ja korjab need niiduki taga olevasse kogujasse. Tekkinud peenike lehemass võtab üksjagu vähem ruumi ja kõduneb ka kiiremini võrreldes tervete lehtedega.

Enamikele raideri või aiatraktori mudelitele saab kinnitada haakesse kas kogujaga pühkija või ette harja. Need masinad sobivad väga hästi suuremate aedade lehtedest puhastamiseks. Kasulik on see, et neid masinaid saab sügisel kasutada lehtede kokku korjamiseks ning niiduhooajal murujääkide koristamiseks. Järelveetav lisatarvik sobib paremini kuivade lehtede kokku koristamiseks, ettekinnitatava harjaga saab kokku pühkida aga ka märgasid lehti.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles