Akende vahel ulub tuul? Olulised sammud, mis enne talve saabumist ära teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Enne talvekülmade saabumist tuleks tarbetult kõrgete küttearvete vältimiseks aknad üle kontrollida ja talvehooajaks ette valmistada.

Kas aken sulgub täielikult?

«Kõik aknad vajavad enne talve hooldamist. Paljud tegevused nagu tihendite vahetamine ja liikuvate detailide määrimine ning mitmed muud, on jõukohased igale koduomanikule,» sõnas akende ja uste restaureerimisettevõtte Scandinor juht Madis Tarum.

Esmalt tasub akende tuulepidavust katsetada lihtsa paberitestiga. Selleks on vaja tavalist A4 paberit, mis tuleb panna akna vahele ja viimane seejärel sulgeda. Kui paber tuleb akna vahelt ära ilma suurt jõudu kasutamata, tähendab, et aknad lasevad tuult läbi. Ent kui paber akna vahelt tõmmates ära ei tule, võid kindel olla, et aken hoiab kenasti tuule kinni. Seda testi võib korrata ühel aknal erinevates kohtades, et näha, kus aken tuule kinni hoiab ja kus läbi laseb.

Kui selgub, et aken tuult kinni ei hoia, tuleks esmalt teha akendele visuaalne kontroll, et tuvastada, kas aken läheb täielikult kinni. Kaheraamsete akende puhul tuleb jälgida, et täielikult sulguksid nii sisemine kui ka välimine aken. «Juhul, kui nähtub, et aken on näiteks suve jooksul paisunud ja täiesti kinni ei lähe, võiks puitakna puhul seda veidi lihvida tavalise liivapaberiga. Kui majapidamises juhtub olema höövel või lintlihvija, siis sobivad ka need suurepäraselt akna töötlemiseks,» sõnas Tarum.

Ega akende tihendid pole väsinud?

Mitte sulgumise põhjus võib peituda ka vanades tihendites. «Kui tihendid enam akent avades oma endist kuju ei võta ja on surve all kortsu läinud, tähendab, et need ei hoia ka enam tuult kinni,» sõnas restaureerimisettevõtte juht. Kui selgub, et tihend vajab vahetamist, tasub võtta akna küljest väike osa tihendit ehituspoodi kaasa ning selle abil endale analoogsed uued aknatihendid soetada.

Aknaraami mitte täielikult sulgumisel võib probleem hoopiski olla katkistes kinnitustes või ära vajunud hingedes. Seetõttu tuleks jälgida, et aknaraam on ühtlaselt lengis. Leng on akna liikumatu osa, millele on kinnitatud aknaraam. «Kui akent toast vaadata, peaks see olema sirgelt seinas ega kummalegi poole kaldunud. Juhul, kui on näha akna kaldumist, võib suure tõenäosusega ka aknaraami ja lengi vahelt toast sooja õhku õue imbuda,» kirjeldas Tarum. Kuna aknaraami kaldumist on keerukas ise koduste vahenditega parandada, tasub ühendust võtta ekspertidega.

Kas õhuvõtuklapp toimib nii nagu peab?

Koos akendega tuleks üle kontrollida ka õhuvõtuklapid, mis on tavaliselt paigaldatud akende lähistele seinale või aknalaua alla. Nende klappide eesmärk on tagada ruumi ventilatsioon, mistõttu tasub nende korrasolu üle vaadata ja reguleerida kinnisesse asendisse, et liialt külma tuult tuppa ei tuleks. Kui klapid on väsinud, tuleks need talvekülmade eel välja vahetada.

Muuhulgas tasub võtta mõned minutid ka akna osaks olevate liikuvate detailide määrimiseks. Aknasulgurid, -hinged ja muud detaili vajavad määrimist iga poole aasta tagant. Kui nii tihti taolist tegevust ette võtta ei soovi, võib aknadetailid määrida ka enne talvehooaega, et kindlustada nende töövõime. Vajaliku määret müüvad kõik suuremad ehituspoed.

Energiasäästlikud aknad vähendavad küttearveid kümnendiku võrra

Energiahinnad tõusevad kogu Euroopas jätkuvalt ning Eurostati andmete kohaselt ulatus energia hinnatõus Euroopa Liidus septembris võrreldes aasta varasemaga 40,8 protsendini. Jaanuaris olid energia hinnad aastases võrdluses 28,8 protsenti kõrgemad, kõige suurema hinnatõusu on seejuures läbi teinud maagaas.

Energiainflatsioon on praegu kõrgeimal tasemel alates aastast 1997, mil EL avaldas esmakordselt harmoniseeritud tarbijahinnaindeksi. Euroopa elanikud seisavad sel talvel silmitsi kõrgete kommunaalkuludega, seda eriti Põhja-Euroopas ja Baltikumis, kus on külmem ja vähem päevavalgust. Kodumajapidamised peavad mõtlema, kuidas säästa energiat, et arveid vähendada.

«Majade soojustamine, küttesüsteemide väljavahetamine ja efektiivsema valgustuse paigaldamine on esimesed asjad, mis meenuvad, kui mõtleme majapidamiste energiasäästule. Kuid on ka teisi lahendusi, näiteks akende vahetus, mis võib samuti energiat oluliselt kokku hoida,» rääkis VELUX-i Baltikumi juht Dmitrijs Astašonoks.

Akende vahetus vähendab soojakadu

Eluasemekulud on väljakutseks paljudele eurooplastele, sest juba enne pandeemiat kulutas ligi 10 protsenti inimestest oma sissetulekust eluasemele 40 protsenti või rohkem, samas kui adekvaatseks peetakse maksimaalselt 30 protsenti. Praegu elab 15 protsenti eurooplastest nõuetele mittevastavates tingimustes ja 50 miljonit leibkonda kannatab, sest ei suuda talvel oma kodu korralikult kütta.

Akende soojapidavus ja energiatõhusus mõjutavad oluliselt kodu energiatarbimist ja sisekliimat. Energiasäästlikud aknaklaasid – kas kahe- või kolmekordsed – aitavad vähendada soojakadu, alandada süsinikdioksiidi heitkoguseid ja kommunaalmakseid.

«Meie uuringud näitavad, et kahekordse klaasiga katuseakende asendamine energiasäästlikumate lahendustega ,võib vähendada ruumis vajalikku kütteenergiat kuni 11 protsenti ja soojakadu läbi akna kuni 60 protsenti. Päikesepaistelisel päeval pääseb tänu akendele siseruumidesse küll täiendavat soojust, kuid seejuures on oluline, et päikesest saadav energiakogus oleks suurem kui akende kaudu kaotsi mineva energia hulk,» sõnas Astašonoks. «Lisaks on katuseaknad kütteperioodil üldiselt energiasäästlikumad kui fassaadiaknad – näiteks kolmekordse klaasiga katuseaknad võimaldavad alandada toatemperatuuri ühe-kahe kraadi võrra ilma mugavust ohverdamata.»

Ekspert selgitas, et akende vahetamisel on oluline pöörata tähelepanu mitte ainult akna enda energiatõhususele, vaid ka akna ümber olevale isolatsioonile, et vältida külmasildade teket, mis võivad tekkida kas puuduliku kvaliteediga tööst või iseärasustest hoone konstruktsioonis. Seetõttu soovitab ta akende vahetamise lasta teha professionaalidel, sest valesti tehtud töö võib kaasa tuua kondensaadi, hallituse tekke ja soojatarbimise suurenemise.

Automaatika ja aknatarvikud

Soojakadude vähendamisele saab kaasa aidata ka erinevate kaasaegsete tehnoloogiate ja aknatarvikute, näiteks automatiseeritud kardinate või turvaruloode kasutuselevõtt, kohandades neid vastavalt aastaajale. Saadaval on ka automatiseeritud süsteemid, mis reguleerivad akende ja ruloode sulgumist vastavalt ilmastikule või temperatuurile, et saavutada maksimaalne efektiivsus.

«On tõestatud, et sisekliima ei mõjuta mitte ainult meie tervist, vaid ka meie rahulolu eluga. Seetõttu on oluline, et hoiaksime oma siseruumide keskkonna optimaalselt soojana, maksmata seejuures ülikõrget hinda. Seetõttu ei tasu oma kodu energiatõhususe parandamisega viivitada – näiteks aknavahetuse saab professionaal ära teha ühe päevaga ilma liigsete ebamugavusteta. Tulemuseks on tervislikum kodu ja väiksemad küttearved,» julgustab ekspert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles