Missiooniga pannkoogikohvik Vilniuse räämas kirikus

Madis Kartau
, reporter
Copy
Kohviku Pirmas Blynasi koduks on Vilniuse Püha Neitsi Maarja kirik.
Kohviku Pirmas Blynasi koduks on Vilniuse Püha Neitsi Maarja kirik. Foto: Erakogu

Kohviku võib unikaalseks teha terve rida asju. Oma nišš graveeritakse välja huvitava menüü, dekoori, järjepidevuse või hoopis millegi muuga, kuid toidukoha võib eriliseks teha ka inimesed, kes seal töötavad.

Vilniuse vanalinnas jalutades jääb silma üks kirik, mis erinevalt teistest, on üsna trööstitus seisus. Ümbritseva aia külge on löödud plakat «PIRMAS BLYNAS», mida kaunistavad üsna isuäratavad fotod pannkookidest. Lähemalt uurides selgus, et siin asub miskisugune kohvik. Kuna tund oli õhtus, jäi külastus järgmisele päevale – huvi oli igatahes suur. Mis seal kirikus toimub?

Hommikul kiirelt uksest välja ja suund räämas kiriku poole. Pühitsetud on see Neitsi Maarjale ning vanimad seinad pärinevad aastast 1746. Nõukogude ajal jagati püha ruum kolmeks korruseks, millest kõige alumine on täna ühegi aknata kohvik. Keskmine korrus on reserveeritud näitusesaalile ning kõige ülemine usutalitustele. Kohviku ruumides hoidis Napoleon oma fopaaga lõppenud vallutusretkel laskemoona ning venevõim juurikaid. Algupärasest uhkusest on säilinud vähe, nautida saab okupatsiooniaegseid «lisandeid». 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles