MÕISADRAAMA Lätis müüakse ühe euro eest mõisa, kuid vallavanema sõnul tehakse hoopis räpast äri

Kodu.postimees.ee
Copy
Madliena mõis.
Madliena mõis. Foto: city24.lv

1912. aastal restaureeritud Madliena mõis on pikka aega ühe euro eest müügis olnud, kuid ostjat leidnud ei ole. Läti Raadio 21. oktoobri saates Kultūršoks (Kultuuršokk) uuriti, miks mõisa müük ei edene.

Madliena mõisa omanik Edgars Kukuts otsib Facebookis mõisale uut omanikku. Kuulutuse juures on nüüd märkus «Ma annan selle tasuta ära» ning seda nii läti, inglise kui ka vene keeles. Seni on erinevates kinnisvaraportaalides regulaarselt ilmunud kuulutusel kirjas olnud sümboolne hind üks euro. Kinnistu on olnud müügis juba vähemalt kaheksa aastat.

Rohkem pilte näeb mõisast SIIT.

Madliena vallavanem Guntis Graudiņš-Pētersons on kohtunud mitme potentsiaalse ostjaga, kes on tema poole pöördunud nõu saamiseks: «Nende potentsiaalsete ostjatega rääkides olen leidnud, et tegelikult ei ole tegemist ühe euroga. Nõutakse palju suuremat summat. On mainitud, et omanik nõuab oma isiklikule kontole summat alates tuhandest kuni 400 tuhande euroni. Seda väidetavalt tehtud tööde ja ostetud materjalide eest. Võib öelda, et see on räpane äri. Ma usun, et see reklaam on eksitav ja ta lihtsalt ei taha mõisa kas müüa või taastada.»

Läti losside ja mõisate ühingu president Jānis Lazdāns usub, et Madliena mõisa omanikul puuduvad teadmised sellest, kuidas selliseid kinnisvaraobjekte müüa: «Mäletan, et 7-8 aastat tagasi käisin seal esimest ja ainsat korda. Me keeldusime mõisa turundamisest. Midagi ajaloolist pole seal säilinud, ainult väline kuju. Sees on lõpetamata euroremont. Kõik ajalooline on täielikult hävitatud – see on nagu uus maja. Tal ei ole kontakte ega teadmisi, ta üritab kaubelda Facebookis. Me näeme seda. See on nagu oma hammaste parandamine.»

Läti Raadio ei saanud omanikku kuulutuses kirjas olnud telefoninumbritel kätte.

Muinsuskaitseameti sõnul oli ettevõtjal kavatsus luua Madliena mõisa külalistemaja. 

Muinsuskaitseameti inspektor Mārīte Putniņa ütleb, et mõisa inspekteeriti viimati aasta alguses: «Me ei käinud siis sees, sest siseruumid olid lihtsalt ligipääsematud ja keegi ei olnud nõus meid sisse laskma. Aknad on katki ja katus on sisse varisenud, pöördusime omaniku poole, kes seletas meile, miks mõis sellises seisukorras on.»

«Olukorda, milles mõis praegu on, ei saa kohe oluliselt muuta, arvestades, et omanikule ja investoritele on kehtestatud sanktsioonid ja põhimõtteliselt ei ole meil mingeid mehhanisme, et sundida omanikku tegutsema,» lisab Putnina.

Läti Raadio ei saanud kinnitust, miks ja millised sanktsioonid on omanikule kehtestatud. Kinnistusraamatust kättesaadavate andmete kohaselt ostis Edgars Kukuts Madliena mõisa 2007. aasta suvel. Kukuts on Läti kodanik.

Vaatamata salapärase omaniku edututele katsetele mõisa müüa, näevad asjatundjad Madliena mõisas potentsiaali. Kultuurimälestiste uurija Vitolds Mašnovskiš on seal korduvalt käinud: «Loomulikult on see säilitamist väärt. Mõisa päästmiseks peab sel olema omanik. Peremees, kes tahab mõisa kaitsta.»

Läti lossi- ja mõisate ühingu president Jānis Lazdāns ütles, et mõis asub kaunis kohas Riia lähedal. «Igaüks, kellel on ideid, energiat ja raha, võiks teha sellest mõisast hotelli. See, millest meil Lätis puudu on, on puhkusekorterid, nagu näiteks Saksamaal,» räägib ta.

Vitolds Mašnovskise hinnangul on Läti kahetuhandest mõisast ja lossist vaid neli protsenti heas korras. Muinsuskaitseameti sõnul on see number umbes viie protsendi võrra suurem ehk üle saja korrastatud ja renoveeritud objekti. Mõisate uurija usub, et ilma riigipoolse sihipärase poliitikata see number lähitulevikus ei muutu.

2017. aastal käivitati püha kultuuripärandi rahastamise programm. See on võimaldanud enam kui 50 Läti kirikul lahendada kõige kriitilisemaid probleeme, et päästa hooned lagunemisest. Losside ja mõisate päästmiseks sellist programmi ei ole.

Kultuuriministeeriumi kultuuripoliitika aseriigisekretär Uldis Zariņš ütles, et keegi ei ole seda ministeeriumilt taotlenud ja kuna enamik neist on eraomandis, ei ole sellise programmi järele tungivat vajadust olnud.

Muinsuskaitseamet on viimase viie aasta jooksul eraldanud kultuurimälestiste uurimise ja päästmise programmist 143 korda vahendeid mõisahoonetega seotud projektidele.

Läti Raadiole saadetud kirjas tunnistab amet: «Kui kultuurimälestiste säilitamisega kaasneksid uued olulised rahalised vahendid, võiks loomulikult kaaluda eraldi mõisate ja losside rahastamisprogrammi loomise küsimust.»

Riikliku kultuuripärandiameti inspektor Mārīte Putniņa ütles, et Madliena mõisa saatus ei ole selge. Praegu on Madliena mõis endiselt kohaliku tähtsusega kultuurimälestis. Mõisa kustutamine sellest nimekirjast võib juhtuda siis, kui selle autentsus on langenud alla 50 protsendi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles