SPETSIALISTID ⟩ 7 kasulikku nippi, kuidas soojust ja raha säästa

Kodu.postimees.ee
Copy
Kasuta kõiki ruumis olevaid radiaatoreid!
Kasuta kõiki ruumis olevaid radiaatoreid! Foto: Shutterstock

Spetsialistid väidavad, et igaüks meist saab võtta kasutusele meetmeid küttearvete vähendamiseks. Mõned meetodid on äärmiselt lihtsad ja mõnikord aitab säästa ainuüksi mõistmine, et mõni rahvasuus levinud nippidest võib soojuse tarbimist isegi suurendada.

Säästa tasub igal pool

Sel kütteperioodil on sooja säästmine aktuaalsem kui kunagi varem, seda nii Euroopa Liidu ühise eesmärgi tõttu kasutada võimalikult vähe gaasi kui ka rahakotile tugevalt mõjuva enneolematult kalli kütte tõttu.

«Loomulikult, kui elate majas, kus küttesüsteem on korda tegemata, siis saavutate parima tulemuse, kui teete vähemalt väikese renoveerimise ja küttesüsteemi korrastamise. Kuid isegi suhteliselt lihtsad meetodid aitavad mõnikord säästa märgatavalt soojust. Näiteks kütte vähendamine kodus ühe kraadi võrra võib teie arvet vähendada lausa 5%. Aga kui otsustate vähendada kütet ainult ööseks ja teete seda valesti, võib arve isegi kasvada,»  firma Danfoss projektijuht Dmitri Kuznets.

Säästa tasub ka nendes kortermajades, kus puudub individuaalne arvepidamine. Kuigi kortermajades fikseeritakse majas tarbitava soojuse kogusumma, mis jaotatakse proportsionaalselt korterite vahel, on kindel, et kui kõik või enamik korteritest hakkaks soojust säästma, siis tunneks seda kogu maja.

Üks kraad – 5 protsenti kulusid

Tõstes või langetades toatemperatuuri 1 kraadi võrra, suurendate või vähendate küttekulusid ligikaudu 5 protsenti. 2 kraadi – juba 10 protsenti. Tervishoiutöötajad soovitavad hoida päeva jooksul siseruumides umbes 21-kraadist õhutemperatuuri, magamiseks sobib ideaalselt umbes 17-kraadine temperatuur.

Mõõdukas unerežiim

Need, kellel on programmeeritav küttesüsteem, vähendavad sageli majas öösiti soojust, sest madalamal temperatuuril on parem magada. Mõned inimesed alandavad temperatuuri töö- ja muudes ruumides, mida öösel ei kasutata.

Spetsialistid soovitavad, et päeva- ja öörežiimi temperatuur ei erineks rohkem kui 3 kraadi võrra. Vastasel juhul võib küttesüsteem kulutada temperatuuri päevarežiimile tõstmiseks rohkem energiat, kui seda öösel säästis.

Kasutamata ruumid ei tähenda, et need on kütmata

Suuremates majades või korterites lülitatakse harva kasutatavates või mittekasutatavates ruumides energiasäästu kaalutlustel sageli küte üldse välja. Kuna maja sisemised vaheseinad on soojustamata, köetakse neid ruume ikkagi läbi seinte, seega kulub rohkem energiat kõrvalruumide kütmiseks. Säästlikuks kütmiseks soovitatakse mittekasutatavates ruumides hoida temperatuur mitte alla 14 kraadi. Liiga suur temperatuuride erinevus siseruumide vahel ei säästa raha ja võib põhjustada kondenseerumist, hallitust või seinte deformatsiooni.

Hoidke optimaalset niiskust

Spetsialistid soovitavad, et ruumide suhteline õhuniiskus oleks 40-50 protsendi ringis. Selline õhuniiskus on meie tervisele kõige soodsam. Kui õhk korteris on niiskem, siis tahetakse ruumides temperatuuri tõsta, sest kuni õhutemperatuur ei küündi kehatemperatuurini, siis mida kõrgem on õhuniiskus, seda külmem tundub inimesele õhk, kuigi temperatuur ei muutu.

Lülitage tuulutamise ajaks küte välja

Tänapäeva nutikad küttesüsteemid suudavad ruumi ventilatsioonile nõuetekohaselt reageerida. Kui teie kodus on lihtsad termostaadid, siis lülitage need tuulutamise ajaks välja. Vastasel juhul hakkavad need tuulutamise ajal ruume rohkem soojendama, kuid see soojus läheb välja.

Spetsialistid soovitavad tuulutamiseks avada korraga mitu akent, et majja tekiks tuuletõmbus ja kogu õhk vahetuks kiiresti. See ei tohiks kesta kauem kui 5-6 minutit, et maja siseseinad ei jõuaks hakata jahtuma.

Ärge katke radiaatoreid kinni

Väga oluline on mitte katta kinni radiaatoreid, et soe õhk saaks ruumis vabalt liikuda. Veelgi olulisem on mitte katta kinni termostaate, et need saaksid täpselt hinnata, milline on ruumis hetketemperatuur.

Kasutage kõiki ruumis olevaid radiaatoreid

Kui ruumis on mitu radiaatorit, siis loodavad mõned inimesed säästa energiat, lülitades mõned neist välja. See aga ei avalda mingit mõju, pigem vastupidi, sest üks radiaator peab siis kütma rohkem, et kogu ruumis saavutataks seatud temperatuur. Lisaks jaotub soojusvoog ruumis ebaühtlaselt, nii et kaotate osa mugavusest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles