EESTI PANK ⟩ Euribor tõuseb, intressimarginaal alaneb

Kristina Kostap
, kodu.postimees.ee tegevtoimetaja
Copy
Eluasemelaenude intressimarginaal langes septembris keskmiselt 1,6 protsendini.
Eluasemelaenude intressimarginaal langes septembris keskmiselt 1,6 protsendini. Foto: Pexels / CC0 Licence

Euribor on viimastel kuudel kiiresti kasvanud. Kuue kuu euribor, millega on seotud enamik Eestis tegutsevate kommertspankade väljastatud eluasemelaene ja ettevõtete laene, oli veel juuni alguses negatiivne, kuid ületas oktoobri keskpaigas juba 2 protsenti. 

Euribor kasvab, kuna inflatsioon püsib euroalal kiire ning sellega võitlemiseks on Euroopa Keskpanga nõukogu tõstnud intressimäärasid, millega kommertspangad saavad keskpangas raha hoiustada ja laenu võtta. See omakorda kergitab intressimäära, millega kommertspangad on euroalal valmis üksteisele laenama ja mida euribor kajastabki.

Samal ajal on veidi vähenenud eluasemelaenude ja autoliisingute puhul euriborile lisatav intressimarginaal. Eluasemelaenude (uued väljastatud laenud ja ka olemasolevate laenude lepingute muudatused) intressimarginaal on langenud tänavu septembriks keskmiselt 1,6%ni, aasta varem oli see veel 2,1%. Ainult uute väljastatud eluasemelaenude intressimarginaal langes samal ajal aasta taguselt 2%-lt tänavu septembriks 1,8%-ni. Intressimarginaal alaneb seetõttu, et Eestis tegutsevad pangad saavad suure osa oma rahast nõudmiseni hoiustest, mille intressimäär on nullilähedane ja pole oluliselt tõusnud. Seega pole intressikulud siinsete pankade jaoks märkimisväärselt kasvanud. Samas on euribori tõus aidanud suurendada laenudelt teenitavat intressitulu. See on võimaldanud pankadel laenude intressimarginaale kasumit kaotamata veidi vähendada, arvestades kasvanud konkurentsisurvet. Viimane tuleneb omakorda mõne panga ambitsioonikatest kasvuplaanidest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles