Jahedam ilm on meid tagasi tuppa toonud. Kuidas luua endale hubane ja tervislikum ümbrus?

Copy
Foto: Xiaomi

Hilissügisel valitseb suurema osa ööpäevast pimedus, hakkame kapist vähehaaval soojemaid riideid välja otsima, õues köidavad pilku igat tooni lehed, restoranide ja kohvikute menüüdes debüteerivad kõrvitsaroad ning novembri lahti rulludes aitab sügisesest nohust jagu saada suurte pühade ootus. On huvitav tõdeda, et astronoomiline sügis algab sügisesel pööripäeval – 22. septembril – ja lõpeb alles päris jõulude eel. Niisiis see hall aeg kestab kauem kui paljud meist arvavad. Kuidas siis tagada kodus hubasus ja luua kogu perele tervislik keskkond?

Kodu suurpuhastus

Igal pool räägitakse kevadisest koristusest, kuid sügis on selleks veel parem aeg, sest kui päevad on nii lühikesed, tekib vähem kiusatust kuskile välja minna ja seega veedame kodus rohkem aega. Niisiis, millest suurpuhastust alustada? Peske aknad; pühkige tolm põrandaliistudelt ja kõige sagedamini kahe silma vahele jäetavatelt kohtadelt, nagu lambikuplitelt, kappide ja riiulite pealt; puhastage küpsetusahi, külmkapp, kamin (kui see teil on) jne.

Nende töödega aitavad hõlpsamini hakkama saada tänapäevased seadmed, nagu näiteks varstolmuimeja ja aknapesurobot.

Tehke revisjon ka kappides ja kummutites

Teisisõnu, visake välja kõik, mida teil vaja ei lähe – alates ebavajalikest riietest, jalatsitest ja laste mänguasjadest kuni majapidamistarvikute, mööbli ja kodutehnikani. Kasutuseks veel sobilikud asjad viige taaskasutusse. Ärge unustage ka köögikappe – pika säilivusajaga toiduaineid võib samuti puudust kannatavatele inimestele annetada.

Kui kodu ei ole üle koormatud, tekib vähem stressi, sest kodu on siis kergem hooldada ja seal on lihtsalt meeldivam viibida. Ebavajalikke asju asendavad siin need, mis valmistavad rõõmu ja kaunistavad kodu.

Foto: Xiaomi

Vajaduse korral vahetage välja kodu valgustid

Pimedal ajal on väga oluline, et ruumid oleksid kohaselt valgustatud. See on oluline mitte ainult hubasuse, vaid ka turvalisuse kaalutlustel. On tähtis teada, et töötamiseks ja puhkamiseks vajame me erinevat valgustust.

Ümbruse ja kohtvalgustus. Igas kodus domineerib ümbruse ehk üldvalgustus. Seda aitavad luua seina- või laevalgustid. Kohtvalgustus aitab esile tuua teatud objektid. Et elutuba või mis tahes muud ruumi hubasemaks muuta, pange sinna täiendav põranda- või laualamp. Magamistuppa sobib ideaalse lahendusena väike nutivalgusti, mida saab suurepäraselt hoida öökapil.

Töötsoonide valgustus. Eriti hästi peaksid olema valgustatud köögi töötasapinnad ja muud kohad, kus valmistame toitu, samuti kirjutuslaud jms. Palju aega töölaua ääres veetvatele inimestele, samuti koduseid ülesandeid tegevatele lastele on igati väärt investeering laualamp. Sellel on loomulikule lähedane valgus ja seda saab juhtida nutiseadmetega. Nii saab muuta valgusvoo eredust või kasutada automaatset valgusrežiimi. Samuti on võimalik valida veel funktsionaalsem ja profikasutuseks ette nähtud lauavalgusti. Muide, kindlasti tuleks säästa enda ja oma arvutiga töötavate laste nägemist – ostke arvutimonitori lamp. Vahe sellega ja ilma selleta on silmnähtav. Komplekti kuulub kaugjuhtimispult, millega saab valguse intensiivsust ja koguni temperatuuri reguleerida.

Foto: Xiaomi

Värskendage kodutekstiili

Kas olete kunagi mõelnud, et kõige lihtsam viis interjööri uuendada on lihtsalt tekstiilitooted välja vahetada? Jahe sügis seostub paljudele hubase pleedi sisse mähkumisega. Niisiis ostke ja rivistage diivanile uusi patju (kui teil on juba patju, siis võib-olla piisab vaid padjakatete soetamisest), vahetage magamistoas voodipesu (valige näiteks õdusam, paksem ja soojem voodipesu, paksem tekk), voodikate (vahest on teil suvine ja talvine variant) jm.

Domineerigu kodutekstiilis erksamad värvid – ehk kompenseerib see vähemalt mingilgi määral akna taga valitsevat süngust.

Soetage õhku puhastavaid taimi, veel parem õhupuhasti

Kui ilm on külm, teeme a

Foto: Xiaomi

knaid loomulikult harvemini lahti (ja pole üldse oluline, et kodus on kütte- ja ventilatsioonisüsteem – puhast õhku ei asenda miski). Koduse õhukvaliteedi parandamiseks on soovitatav soetada õhku puhastavaid toataimi. See on populaarne viis interjööri kaunistada, aga paljud taimed aitavad ühtaegu ka ruumi õhukvaliteeti parandada ja puhastavad teie kodu õhku mürkidest.

Mõni soovitus õhu puhastamiseks taimedega: filodendron, tiigerlehik, aaloe, viigipuu, flamingolill.

Kui aga tahate, et koduses õhus ei leiduks allergeene (õietolmu, loomakõõma), tolmu ega suitsu, et toiduvalmistamisel tekkiv suits ja lõhn ei leviks, tasub soetada tõhus õhupuhasti. Näiteks Mi Smart Air Purifier 4 on ette nähtud 28–48 m2 suuruse ruumi jaoks, Xiaomi Smart Air Purifier 4 Pro puhastab kiiresti ja efektiivselt 35–60 m2 ruumi.

Nende seadmete eripäradest saab lähemalt lugeda artiklist:

Veedame külma aastaaja perega. Kuidas saada koju puhas õhk ja rohkem aega värskes õhus veeta?

Kandke hoolt kodu mikrokliima eest

Hea mikrokliima kodus ei tähenda üksnes puhast õhku, vaid ka optimaalset soojust ja niiskust.

Sellest, miks on oluline optimaalne temperatuur, ei ole vaja rääkida, kuid paljud ei pööra tähelepanu ega tunne huvi selle vastu, kas kodus on piisavalt niiske või kuiv. Esimesel juhul tekivad hallitus ja seened ning paljunevad bakterid. Kui aga õhk on liiga kuiv, magame kehvemini, limaskestad kuivavad, naha ja juuste seisund muutub halvemaks, suureneb külmetushaiguste tõenäosus jne. Optimaalne temperatuur on väga oluline laste jaoks.

Lugege lähemalt:

Beebitoa mikrokliima. Kui vajalik on niiskus- ja temperatuurimõõdik?

Temperatuuri ja niiskustaseme jälgimiseks piisab täiesti lihtsast, väikesest ja odavast kellaga seadmest – temperatuuri- ja niiskusmonitorist. Ruumi optimaalne niiskustase on umbes 50%. Kui märkate kõrvalekaldeid normist, tuleb otsida lahendusi.

Niisiis, võttes kokku kõik siin toodud soovitused, võib öelda, et kodu tasub täiustada vähehaaval – vaadake igas toas aeg-ajalt ringi ja mõelge, mida saaksite uuendada ja muuta, et kogu perel oleks siin veel õdusam ja mõnusam aega veeta.

 
Copy
Tagasi üles