Päevatoimetaja:
Kristina Kostap

Uurimistöös selgitati välja, millistes toitudes on kõige tõenäolisem kohata listeeriabakterit

Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Rahvusvahelises teadusajakirjas International Journal of Food Microbiology avaldatud uuringu kohaselt on salatid ja pehmed juustud kaks kõige sagedamini listeeriabakteriga (Listeria monocytogenes) saastunud toidud.

Uuringu autorid vaatasid läbi aastatel 1990-2020 avaldatud listeeriaga seotud uuringud ning püüdsid kindlaks teha bakteri levimuse viies toidugrupis: valmis salatites, lihatoodetes ja pehmetes ja poolpehmetes juustudes, mis olid nii pastöriseeritud kui ka pastöriseerimata, mereandides ja külmutatud köögiviljades.  

Peale andmete analüüsimist leidsid teadlased, et valdav osa teatatud listeeriajuhtumitest (üle 90 protsendi) oli seotud lihatoodetega. Edetabeli järgmise koha hõivas valmissalatid, seejärel juustud, mereannid ja viimasena külmutatud köögiviljad. 

Tagasi üles